Járókelők közé hajtott egy teherautó Torontóban, többen meghaltak

TOPSHOTS Horizontal
Jobbra-balra rángatta a kormányt a sofőr, hogy több embert tudjon elütni
Vágólapra másolva!
Járókelők közé hajtott egy kisteherautó Kanadában, Toronto belvárosában. A rendőrség tájékoztatása szerint tíz ember meghalt és tizenöten megsérültek. A szándékosság valószínű, azaz, ebben az esetben terrortámadásról van szó. A sofőr menekülni próbált, majd egy rendőr elfogta. A CTV News szerint a gázoló sofőr pisztolyt fogott az egyik rendőrre, de megijedt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy tudja, a merényletnek nincs magyar áldozata.
Vágólapra másolva!

Az eset egy forgalmas kereszteződésben történt, a Yonge Street és a Finch Avenue találkozásánál, helyi idő szerint délután fél kettőkor. Szemtanúk szerint a fehér furgon felhajtott a járdára, több embert elütött, majd elmenekült a helyszínről. A rendőrök néhány háztömbbel arrébb megtalálták a furgont, amely értesülések szerint egy bérelt jármű volt. A sofőrt őrizetbe vették. Egy a Twitteren megjelenő videó tanulsága szerint a férfi fegyvert rántott a kiérkező rendőrre, és

azt kiabálta felé, hogy lőjje le.

Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke keddre virradóra úgy nyilatkozott: "az incidens határozottan szándékosnak tűnik".

Nem szerepelt a nyilvántartásban

Ralph Goodale kanadai közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát, utalva arra, hogy elszigetelt esetről van szó.
A torontói rendőrfőnök hozzátette:

továbbra sem ismert a gázolás gyanúsítottjának indítéka.

Egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian. Mint mondta, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában.

A merénylethez használt, bérelt furgon Forrás: AFP/Lars Hagberg

Újabb halott

A rendőrfőnök elmondta azt is: időközben a sérültek egyike belehalt sebeibe, így

tízre növekedett a halottak száma

az incidensben, amelynek során egy bérelt kisteherautó járókelők közé hajtott a kanadai nagyváros Yonge utcáján. A sérültek száma tizenöt. Korábbi közlések kilenc halottról és tizenhat sérültről szóltak.

Tragikus és értelmetlen

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "tragikus és értelmetlen támadásnak" nevezte közleményében a Torontóban történteket.

városainkban és közösségeinkben sétálva" - fűzte hozzá.

Ebédidőben, egy forgalmas kereszteződésben történt az eset Forrás: AFP/2018 Getty Images/Cole Burston

Próbálták megállítani

A szemtanúk szerint többen kiabálták a sofőrnek, hogy állítsa meg a járművet, de ő nem lassított. Néhány autós dudálással próbálta figyelmeztetni a járókelőket, mások pedig az autójukkal akarták a teherautót megállítani, sikertelenül.

Lelőhette volna

Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki

önmérsékletet tanúsítva

élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított

azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

Közel a G7-csúcs helyszínéhez

A közbiztonsági miniszter korábban azt mondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette:

a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget.

A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához.

Magyar részvét Kanadának

Magyarországot megdöbbentette a hétfői, több halálos áldozatot követelő torontói gázolás, és szolidaritásáról, együttérzéséről biztosítja Kanadát - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium .

Szolidaritásunkról biztosítjuk a szövetséges Kanadát, részvétünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, mielőbbi felépülést kívánunk az eset sérültjeinek - írták.

A KKM úgy tudja, hogy

a tragédiának nincs magyar érintettje.

Juncker felajánlotta segítségét

John Tory, Toronto polgármestere részvétét fejezte ki az érintetteknek.

Az amerikai elnök hivatala Fehér Ház szintén részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak, és közölte, imádkozik értük, valamint minden "szükséges segítséget" felajánlott a kanadai kormánynak.

A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök "mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel".

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában azokra hívta fel a figyelmet, akik nyugalommal és bátorsággal, egyetlen lövés eldördülése nélkül oldották meg a kritikus helyzetet, és ezzel emberéleteket mentettek meg. Egyúttal felajánlotta az Európai Unió bárminemű segítségét, amelyre a kanadai hatóságok igényt tartanak.