Megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyereke

VILMOS herceg; Katalin hercegnő
London, 2018. április 23. Tony Appleton városi kikiáltó közhírré teszi a brit trónörökös harmadik unokájának, egy fiúnak a világra jöttét a londoni St. Mary's Kórház szülészeti magánklinikája, a Lindo Wing bejárata előtt 2018. április 23-án. Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fia és a felesége, Katalin hercegnő harmadik gyermeke 3,8 kilogrammal született. (MTI/AP/Tim Ireland)
Vágólapra másolva!
Fia született hétfőn Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának.
Vágólapra másolva!

A Kensington Palota közleményben tudatta a hírt, hogy anya és gyermeke is jól vannak – írja a People.

A baba – akinek nevét még nem hozták nyilvánosságra – 8 font és 7 uncia (körülbelül 3827 gramm) súllyal jött a világra brit idő szerint délelőtt 11:01 órakor, vagyis közép-európai idő szerint 12:01 órakor.

Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Chris Jackson

A párnak már két gyereke van, az első, György most négy éves, Sarolta pedig májusban lesz három. Testvérük

az ötödik a trónutódlási sorban.

A palota a hírt csaknem kétórás késleltetéssel közölte, mert a protokoll alapján először a 92 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt értesítették, akinek az újszülött a hatodik dédunokája.

Katalin hercegnőt hétfő reggel nem sokkal 6 óra előtt vitte be férje autóval az észak-londoni Paddington városrész St. Mary's nevű kórházának Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikájára.

A patinás klinikán született a hercegi házaspár első két gyermeke is, valamint Vilmos herceg és Harry herceg is. A klinika így azzal büszkélkedhet, hogy az Egyesült Királyság két majdani uralkodója – vagyis Vilmos és elsőszülött fia, György – is falai között jött a világra.

Rajongók londoni a magánklinika előttt Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Udvari források szerint

Vilmos és Katalin – csakúgy, mint az első két gyermek születése előtt – most sem tudta előre, hogy fiú vagy lány lesz-e harmadik gyermekük.

Az újszülött herceg nővére, Charlotte hercegnő negyedik helye a trónutódlási sorban azonban továbbra is biztosított. A brit kormány által hét éve elindított, az új törvény kihirdetésével 2013-ban kiteljesedett reformfolyamat ugyanis felszámolta azt a több évszázados diszkriminatív előírást, amely szerint a mindenkori uralkodó fiúleszármazottai előnyt élveztek a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvérük.

II. Erzsébet királynő a felszámolt régi törvény alapján csak azért ülhet 66 éve az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei. A jelenlegi uralkodó egyetlen testvére a nála négy évvel fiatalabb Margit hercegnő volt, aki életének 72. esztendejében, 2002-ben elhunyt.

A kisfiú neve egyelőre nem ismert;

a Kensington-palota csak annyit közölt, hogy a gyermek nevét "megfelelő időben" bejelentik.

A londoni fogadóipar azonban máris számos lehetőséget kínál játékra. A Ladbrokes országos fogadóhálózat hétfő délután a legnagyobb valószínűséggel – és így a legkisebb nyereményeséllyel – azt írta ki fogadási listájára, hogy a kisfiú keresztnevei között szerepelni fog az Arthur.

Tony Appleton városi kikiáltó közhírré teszi a brit trónörökös harmadik unokájának, a világra jöttét Forrás: MTI/AP/Tim Ireland

Erre a névre a cég a gyermek világra jötte után 6/4-es tétet tett közzé. A Ladbrokes számítási módszertana alapján ha valaki ezt a lehetőséget megjátssza 100 fonttal, 250 font potenciális nyereményre számíthat.

Viszonylag nagy valószínűséget tükröző, 5/1-es és 6/1-es téttel szerepel a Ladbrokes hétfő délutáni kiírásában

a James, az Albert és Philip név is.

A James történelmi múltú angol királyi név, Albert II. Erzsébet királynő VI. György néven trónra lépett édesapjának első neve volt, Philip pedig az uralkodó 96 esztendős férjének, Fülöp edinburghi hercegnek a neve.

A legvalószínűtlenebbnek tartott – 200/1 és 500/1 közötti tétekkel kiírt – névlehetőségek között szerepel mások mellett a Boris, a Romeo, a Wayne és a Leroy.