Kim Dzsongun fokozatos nukleáris leszerelést szeretne

Kim Dzsongun és Donald Trump
Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök talán Mongóliában ül majd tárgyalóasztalhoz legkorábban május végén.
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető azt kérte nemrég a leendő amerikai külügyminisztertől, hogy Washington egyezzen bele abba, hogy Phenjan fokozatosan, több év alatt szerelje le nukleáris arzenálját – írta vasárnap a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap.
Vágólapra másolva!

Kim az utóbbi hetekben folytatott megbeszélést Phenjanban Mike Pompeóval, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elnökével, leendő külügyminiszterrel, és azon a találkozón vetette fel az elképzelését.

A WSJ szerint azonban

Donald Trump vonakodik attól, hogy beleegyezzen a fokozatos nukleáris leszerelésbe,

inkább nagy áttöréshez ragaszkodik, amelyben Phenjan jelentős engedményeket tenne már az egyeztetések korai szakaszában.

Trump és Kim várhatóan valamikor májusban vagy júniusban találkozik egymással.

Kim Dzsongun és Donald Trump Forrás: AFP

A WSJ a Trump-adminisztráció egy magas rangú tisztségviselőjére hivatkozva azt írta: Trump azt fogja mondani a phenjani vezetőnek, hogy Washington mindaddig nem vonja vissza a szankciókat, amíg Észak-Korea "alapjában véve nem számolja fel" nukleáris programjait.

Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteken találkozik Kim Dzsongun a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzson határfalu déli oldalán. A közelgő csúcstalálkozó alkalmából Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter egy Twitteren közzétett videóban arról beszélt, hogy ezekben a napokban történelmet írnak a Koreai-félszigeten, ami tartós békét hozhat a térségbe.

70 éve ez lesz az első alkalom, hogy észak-koreai vezető beteszi a lábát a demarkációs vonaltól délre eső területre, és a félsziget megosztottsága óta csak a harmadik csúcstalálkozó a két fél között.