Kinevezte az új belügyminisztert a szlovák államfő

Denisa Saková és Robert Kalinák
Szlovák sajtóértesülések szerint hétfőn várhatóan lemond Robert Kalinák belügyminiszter (j.) Egyik lehetséges utódja, a mostani helyettese, Denisa Saková államtitkár lehet.
Vágólapra másolva!
Denisa Sakovát nevezte ki a szlovák belügyi tárca élére Andrej Kiska csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Saková, aki eddig belügyi államtitkár volt, a múlt héten lemondott. Közgazdász végzettségű, a legnagyobb kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia párt fiatalabb, feltörekvő nemzedékének képviselője, először több mint tíz éve került a belügyminisztériumba, ahol több poszton is dolgozott.

A februári újságíró-gyilkosságot követő belpolitikai válságban kormányfőként elbukott

Fico professzionális választásként jellemezte Sakovát,

olyan személyként, aki tapasztalataiból adódóan képes lesz a tárca vezetésére.

A parlament két legnagyobb ellenzéki pártja viszont nem tartja jónak, hogy az a Saková lett a tárca új vezetője, akit a pozsonyi sajtó a márciusban lemondani kényszerült korábbi miniszter, Robert Kalinák jobb kezének minősített.

Robert Kalinák volt belügyminiszter és egykori jobbkeze, Denisa Saková Forrás: Youtube

Szlovákiában az vezetett belpolitikai válsághoz, hogy február végén

meggyilkoltak egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót,

Ján Kuciakot és barátnőjét. A kettős gyilkosság után az országban tüntetések kezdődtek, előbb az ügy kivizsgálását követelve, majd kormányellenes jelszavakkal.

Robert Fico akkori kormányfő az újságíró-gyilkosság után távozni kényszerült. A kabinet széles körű átalakításon esett át, de a Peter Pellegrini vezetésével március végén kinevezett

új kormány sem bizonyult sokáig stabilnak.

A folytatódó tüntetések hatására néhány hét után Pellegrini belügyminisztere - Tomás Drucker - is lemondott, másnap pedig bejelentették, hogy május végén Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány is távozik tisztségéből. A főkapitány távozása az előző hetek tüntetéseinek egyik fő követelése volt.