Óriási rendőri akció bénította meg az Iszlám Állam propagandagyárát

Iszlám Állam, Amaq
Vágólapra másolva!
A rendkívüli rendőri akció szétrombolta a terrorszervezet további propaganda közvetítésének lehetőségeit.
Vágólapra másolva!

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) azt közölte, hogy a művelettel sikeresen egy rést ütöttek a terroristák pajzsán, és ezzel meggátolják az Iszlám Államot abban, hogy még több európai fiatalt radikalizáljanak, vagy szervezzenek be az online felületeken - írja a Sky News.

Az Amaqon kívül egy rádiót és két másik hírközlési csatornát is beszüntettek Forrás: AFP Illusztráció

Az egyik célpont az Amaq néven futó hírügynökség volt, amelyet a terrorszervezet arra használt fel, hogy az egyes merényletekért való felelősségvállalásokat, illetve a különféle propaganda üzeneteket közvetítse.

A hadműveletben az angol, belga, bolgár, kanadai, francia, holland, román és amerikai hatóságok is részt vettek.

Az Europol közleményében elmondta, hogy az akcióban az al-Bayan nevű rádiót, a Halumu és Nashir hirközlési szervezeteket is blokkolták.

A rendőrség Hollandiában, Kanadában és az Államokban foglalt le szervereket, de Bulgáriában, Franciaországban és Romániában is elkoboztak digitális eszközöket.

Az Europol már korábban figyelmeztetett az Amaq ügynökség veszélyes tevékenységére.

2016-ban az Iszlám Által megbízott Amaq közölte a terrorszervezet felelősségvállalását a párizsi, brüsszeli, barcelonai és berlini merényletekért, valamint az idén márciusban történt áruházi támadásért is Franciaországban.

A francia Trébes városának egyik szupermarketjében egy 25 éves fegyveres négy embert ölt meg, köztük egy rendőrt is, aki átvette az egyik túsz helyét.