Putyin örül a Koreai tárgyalásoknak

KIM Dzsong Un; MUN Dzse In
Panmindzson, 2018. április 27. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog, miután megállapodást írtak alá a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben a déli oldalon levő Béke Házában folytatott tárgyalásukat követően 2018. április 27-én. Kim Dzsong Un személyében 65 éve először lép észak-koreai vezető dél-koreai területre. (MTI/EPA pool/Korea-közi csúcs sajtószolgálata)
Vágólapra másolva!
A Kreml üdvözli az dél- és az észak-koreai vezető találkozójának tényét és pozitívan értékeli a megbeszélések eredményét - jelentette ki orosz elnöki szóvivő Szentpéterváron újságíróknak.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Peszkov nagyon pozitívnak nevezte a Koreai-félszigetről érkező híreket. Emlékeztetett arra,

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is hangsúlyozta, hogy a helyzet életképes és tartós rendezése csakis a felek közvetlen párbeszédén alapulhat.

Rámutatott, hogy ez most létrejött, és a dialógusnak vannak bizonyos perspektívái.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog, miután megállapodást írtak alá a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben a déli oldalon levő Béke Házában folytatott tárgyalásukat követően 2018. április 27-én. Forrás: MTI/EPA pool/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/-------------------

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök előkészületben lévő találkozójáról szólva kijelentette, hogy

csak üdvözölhetők az olyan találkozók, amelyek hozzájárulhatnak a feszültség csökkenéséhez a félszigeten és előmozdíthatják a rendezést.

Kim és Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteken közös közleményt adott ki, amelyben a felek egyebek között kifejezték szándékukat arra, hogy a koreai háborút lezáró 1953-as fegyverszüneti megállapodást békemegállapodással váltsák fel és mentesítsék a nukleáris fegyverektől a Koreai-félszigetet.

A két vezető ünnepélyesen kijelentette 80 milliós nemzetünk és a világ előtt, hogy nem lesz többé háború a Koreai-félszigeten, és beköszöntött a béke új korszaka

- áll a zárónyilatkozatban. A felek ígéretet tettek arra, hogy

május 1-jétől kezdve berekesztik az ellenségeskedés minden formáját földön, vízen és levegőben.

Panmindzson, 2018. április 27. Forrás: MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata pool/-------------------

A demilitarizált övezetet "békezónává" alakítják, és csökkentik fegyverarzenáljukat. A szomszédos országok egyúttal lépéseket tesznek annak érdekében, hogy felszámolják a viszonylag gyakori összetűzéseket nyugati, sárga-tengeri határukon. Ezt a vízterületet a béke tengerének nyilvánítják, amelyet mindkét Korea halászai szabadon használhatnak.

Mun beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban.

Kim Dzsong Un személyében 65 éve először lépett észak-koreai vezető dél-koreai területre.