Egyre több a migráns Görögországban

Idomeni, 2016. március 14. A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
Görögországot ismét megoldhatatlan kihívás elé állítja az egyre inkább tömegessé váló migráció. Az ország északkeleti részén lévő települések már nem bírják a nyomást. Csak áprilisban 3000 illegális bevándorló jött Törökország irányából.
Vágólapra másolva!

2015-ben több mint 815 ezer migráns érkezett Görögországba.

Hála a Magyarország déli határára emelt kerítésnek és az Európai Unió vezetőinek Recep Erdogan török elnökkel kötött megállapodásának, 2017-re ez a szám lecsökkent 30 ezerre – írja a Breitbart.

Migránsok a görög-macedón határon fekvő Idomeni közelében. Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

Az idén viszont meredeken kezdett emelkedni a görög szigetekre jövő migránsok száma.

Csak áprilisban 3000-en érkeztek a balkáni államba.

Az északkelet Görögország Trákia régiójában található Orestiada városának a polgármestere, Dimitris Mavrides azt nyilatkozta a baloldali The Guardian című brit lapnak, hogy

A település pont a török határon fekszik, és az athéni kormány nemrég 120 rendőrt küldött a helyszínre, de a polgármester szerint ez sem segít.

Dimitris Mavrides véleménye alapján az embercsempészek már elsősorban nem a szigeteknél, hanem a szárazföldön próbálkoznak, mivel azt nem ellenőrzi egyik ország hadiflottája sem.

Továbbá közölte a brit újságnak, hogy

újabban naponta négy, migránsokkal teli busz megy Orestiadából Thessaloniki és Athén irányába.

Az illegális bevándorlók számának a jelentős növekedése többek között annak tudható be, hogy a török hadsereg a kurdok lakta szíriai Afrínban hadműveletekbe kezdett.

A jobb időjárás is arra készteti a migránsokat, hogy elinduljanak Európa felé.

Az előrejelzések szerint a nyári hónapokban még többen várhatóak.

A migránsok kérdése Ankara és Athén között a közeljövőben újabb konfliktusokat eredményezhet.