Fegyveresek támadtak egy keresztény templomra a Közép-afrikai Köztársaságban

Vágólapra másolva!
Legalább 15 ember, köztük egy pap életét követelte kedden a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban ismeretlen fegyvereseknek egy templom ellen intézett támadása - közölték helyi egészségügyi források és jogvédők.
Vágólapra másolva!

A támadás az alapvetően keresztény főváros főleg muszlimok lakta PK5 nevű negyedének peremén történt, ahol a múlt hónapban 21-en haltak meg az ENSZ Közép-afrikai Békefenntartó Missziójának (MINUSCA) és a helyi biztonsági erők közös műveletében, amely a területen tevékenykedő fegyveres bűnözői csoportok ellen irányult.

Egy pap is meghalt a támadásban

Szemtanúk beszámolói szerint a Notre Dame de Fatima templomot

a reggeli mise során tűzfegyverekkel és gránátokkal támadták meg,

arra kényszerítve a híveket, hogy az imaház falába a rendőrség által vájt résen keresztül meneküljenek.
Walter Brad Mazangue, a bangui főegyházmegye titkárságának vezetője szerint a halálos áldozatok között van egy Albert Toungoumale Baba nevű pap is.

A helyi kórház szóvivője szerint mintegy 30 embert szállítottak az egészségügyi intézménybe, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet pedig közölte, hogy hozzávetőleg 50 sérültet láttak el.

2014-ben is megtámadták ezt a templomot

Egyelőre nem világos, melyik szervezet vagy csoport felelős a támadásért. Banguiban és az ország más térségeiben

a muszlimok és keresztények közötti felekezeti erőszak a polgárháború öt évvel ezelőtti kirobbanása óta nem számít ritkaságnak.

2013-ban a korábbi Seleka lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

A bangui Notre Dame de Fatima templomot 2014-ben is támadás érte, akkor is egy pap valamint több hívő vesztette életét ugyancsak ismeretlen fegyveresek kezeitől.