Öngyilkos merénylők robbantottak a líbiai fővárosban

2018.05.02. 14:13

Támadás érte szerdán Tripoliban a választási bizottság központi irodáját, legkevesebb 11 ember életét vesztette.

A támadók között legalább két öngyilkos robbantó volt, akiket magam is láttam - nyilatkozta Kaled Omár, a választási bizottság szóvivője,  aki hozzátette, hogy a robbantók előtte azt kiáltozták, hogy "Allah akbar!" (Allah a legnagyobb).

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.
A választási bizottságnak egyelőre annyi a dolga, hogy regisztrálja a szavazni szándékozókat. A közelmúltban egymillió új szavazót vett fel névjegyzékébe. Az ugyanakkor kérdéses, hogy lesz-e választás az észak-afrikai országban. Az ENSZ reméli, hogy még az idén sikerül megtartani azt. Az elnök- és parlamenti választások előkészítésére a világszervezet közvetítésével tavaly szeptemberben kezdődött újabb tárgyalási forduló az ország különböző térségeit ellenőrző felek között , azonban az egyelőre nem hozott eredményt.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően Líbia káoszba süllyedt, és a fővárost is különböző fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Tripoli a székhelye a nemzetközileg elismert egységkormánynak, amelynek hatalmát  viszont nem ismeri el az ország keleti részét ellenőrző tobruki  parlament és kabinet.