Peking szerint nem a kínaiak nem zavarják meg az amerikai vadászgépeket

Vágólapra másolva!
Kína visszautasította pénteken azokat az amerikai vádakat, hogy Dzsibutiban kínai állampolgárok lézerrel zavartak meg amerikai vadászgépeket az elmúlt hetekben, két pilóta könnyebb szemsérüléseit okozva.
Vágólapra másolva!

Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint tájékoztatták az Egyesült Államokat arról, hogy tüzetes vizsgálatot folytattak le, mely igazolta, Kínának semmi köze nincs az incidensekhez.

"Visszautasítottuk a hamis vádakat a hivatalos csatornákon keresztül" – jelentette ki a szóvivő. Leszögezte, hogy Kína következetesen és szigorúan tartja magát mind a nemzetközi joghoz, mind pedig az érintett ország helyi jogszabályaihoz, és elkötelezett a térség biztonságának és stabilitásának megóvásában.

A kínai védelmi minisztérium szintén cáfolatot adott ki.

Kína tavaly nyitotta meg katonai bázisát a kelet-afrikai országban, mindössze néhány kilométerre az amerikai támaszponttól. Ez az egyetlen külföldön állomásozó kínai katonai egység.

Dana White, a Pentagon amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az elmúlt néhány hétben néhány – tíznél kevesebb – ilyen incidens történt, és bár az indítékuk tisztázatlan, a Pentagon szerint egyértelmű, hogy a lézereket kínai állampolgárok irányították az amerikai vadászgépekre.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes azt mondta, hogy a múlt hónapban egy C-130-as katonai teherszállító repülőgép két pilótája szenvedett könnyebb szemsérülést. A tisztségviselő szerint előfordult, hogy

a katonai felszerelésekben használt lézert irányítottak a kínai bázisról amerikai gépekre.

Az amerikai hadsereg évtizedek óta küzd azzal a problémával, hogy katonai repülőgépeit lézersugárral zavarják meg. Hírügynökségek szerint az, hogy a Dzsibutiban történt incidenseket ilyes súlyosnak tartják, arról tanúskodik, hogy az amerikaiak nem nézik jó szemmel a kínai katonai jelenlétet a kulcsjelentőségű afrikai támaszpontjuk közvetlen közelében.