Terrortámadás Párizsban: elvágta egy férfi torkát egy dzsihadista az utcán, több járókelőt megkéselt

2018.05.12. 22:20

Egy ember meghalt, többen pedig megsérültek, miután egy rendőrségi források szerint 29 éves dzsihadista férfi késsel támadt az emberekre Párizs belvárosában, az Opera mellett. Az Europe 1 rádió rendőrségi tudósítója twitterüzenetében azt írja, hogy a gyilkos azt üvöltötte: Allah Akbar. Vagyis, terrortámadás volt. A Le Figaro rendőrségi informátora is erről beszélt. A francia főügyész szerint két tanú is azt állítja: Allah Akbart rikácsolt a terrorista. A dzsihadista terrortámadás tényét erősíti, hogy a gyilkos az áldozatának elvágta a torkát. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet. Cikkünk frissül.

Ő volt a gyanú szerint a támadó

Több külföldi oldal is azt írta, hogy a támadó Sam Hyde, egy radikalizálódott francia állampolgár volt. Úgy tudjuk, második generációs migráns.

A támadó utolsó szavai

A Le Parisien rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy mielőtt lelőtték, a támadó azt kiabálta a rendőröknek:

Öljetek meg, vagy én öllek meg titeket!

Egy szemtanú szerint a késelés előtt a támadó azt kiáltotta: Allah Akbar.

Videók a helyszínről

Egy férfi a halálos áldozat

A Sky News azt írja, a támadó halálos áldozata egy férfi volt. Úgy tudni, a két életveszélyben lévő sérült egy nő és egy férfi.

A szemtanúk szerint hatalmas pánik tört ki

Egy férfi azt mondta, egy étteremben ültek a barátnőjével, majd nem sokkal este kilenc óra előtt hirtelen emberek szaladtak be az épületbe azt kiabálva:

Egy férfi van odakint véres késsel!

A szemtanú szerint az emberek elbarikádozták az étterem bejáratát, mert attól tartottak, hogy a késelő utánuk megy.

Forrás: AFP/Thomas Samson

Találomra támadt késsel a járókelőkre egy férfi

A támadás Párizs központjában történt. Szemtanúk szerint hatalmas pánik tört ki, az emberek az utcáról az éttermekbe menekültek.

A férfi nyolc embert megsebesített, közülük kettőt súlyosan.

Forrás: AFP/Thomas Samson

A támadót rendőrség lelőtte.

A Les valeurs actuelles nevű francia konzervatív hetilap egy szemtanú üzenetét közli, eszerint a gyilkos, mielőtt találomra késelni kezdett, azt üvöltötte: Allah Akbar. A szemtanú egyébként az Europe 1 rádió rendőrségi tudósítója.

A Figaro rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy terrortámadásról lehet szó.

LEGFRISSEBB:

Megérkezett a terrortámadás helyszínére a francia főügyész, Francois Molins. Azt mondta, hogy két szemtanú szerint is Allah Akbart rikácsolt a gyilkos, mielőtt elvágta volna áldozatának a torkát. Az ügyben az antiterrorista osztag nyomoz.

A Le Parisien szerint a terrorista, miután elvágta áldozata torkát és több járókelőt összevagdosott, menekülni kezdett. Két rendőr követte, állítólag a terrorista az egyik rendőrre rálőtt, aki megsérült. A rendőr sérülését a Le Parisien is egyelőre feltételezésként írja. A rendőrök két sarkon át üldözték, majd a terrorista váratlanul megállt, megfordult, és ekkor üvöltötte, hogy öljetek meg, vagy én öllek meg titeket. Ekkor az egyik rendőr rálőtt a terroristára, akinél tehát fegyver is volt. Az egyik lövés a szívét érte, azonnal meghalt.

A terrortámadás és az üldözés Párizs abszolút belvárosában, egyik legdrágább negyedében, a párizsi régi Operaház, a Garnier környékén volt. A legforgalmasabb turistanegyedben, szombat este 9 óra körül.

Nem sokkal hajnali 1 óra előtt az Iszlám Állam bejelentette, hogy magukra vállalták a merényletet.

Laurent Wauquiez, az ellenzéki Republikánusok elnöke (Sarkozy egykori pártjának vezetője) azt mondta, hogy az iszlamista barbarizmus miatt megint vér folyt Franciaországban. És, hogy nem elegendőek a szavak, most már tettekre van szükség. Utóbbi mondatával elég egyértelműen Emmanuel Macron elnök tehetetlenségére utalt.

A Le Figaro szerint nem volt papír a dzsihadistánál, egyelőre nem tekinthető bizonyítottnak, hogy a korábban közölt férfi a gyilkos.