Hivatalosan is terrortámadás az esti kegyetlen párizsi késelés

2018.05.13. 09:47

Terrorista tettként kezelik a francia hatóságok a szombat esti késeléses támadást Párizs belvárosában. Sajtóértesülések szerint egy csecsenföldi születésű férfi késelt halálra egy férfit, négyet pedig megsebzett, kettőt olyan súlyosan, hogy azóta is válságos az állapotuk. A Külügyminisztérium közlése szerint nincs magyar érintettje a párizsi terrortámadásnak.

A terrorista

Allahu akbárt

kiáltozva támadott, válogatás nélkül rontott neki késsel a járókelőknek, de a rendőrök agyonlőtték. Hírügynökségek szerint öt percen belül a helyszínre érkeztek, és az első bejelentés után kilenc perccel ártalmatlanították a támadót.

A francia média vasárnap reggel rendőrségi és ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a terrorista egy 21 éves, csecsenföldi születésű férfi volt, akit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. A hatóságok kihallgatják a terrorista szüleit.

Megkezdték Haszan Azimov hozzátartozóinak és ismerőseinek kihallgatását a csecsen rendvédelmi szervek - közölte vasárnap az Interfax orosz hírügynökség.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője a nap folyamán elismerte, hogy a pár éve francia állampolgárságú Azimov valóban az észak-kaukázusi köztársaságban - Argun városban - született, és 14 éves korában orosz személyi igazolványt kapott. Kadirov szerint az okmány már nem érvényes, és Azimov 20 éves korában nem kapott új igazolványt. 

"Szükségesnek tartom kijelenteni: azért, hogy Haszan Azimov a bűn útjára lépett, teljes egészében a francia hatóságokat terheli a felelősség. Csecsenföldön ő csak megszületett, a felnőtté válása és személyiségének, nézeteinek és meggyőződésének kialakulása a francia társadalomban ment végbe" - írta Kadirov.

A francia sajtóban megjelent közlések szerint Azimov 2010-ben kapta meg a francia állampolgárságot, egy strasbourgi egyetemen tanult és a támadás elkövetéséig Párizsban a szüleinél lakott. A szakszolgálatok látókörébe radikális iszlamistaként 2016-ban került. A hatóságok a "C" státusba sorolták be, ami azt jelentette, hogy radikális nézetei miatt potenciális veszélyforrásnak tartották.

A terrortámadás után a rendőrség biztosította a helyszínt és a környékét. 2018.05.12.Forrás: AFP/Thomas Samson

A merénylet a francia főváros előkelő, turisták által gyakran látogatott belvárosi negyedében, az Operaház közelében történt, ahol számos népszerű étterem, kávézó és patinás üzlet van. 

A Le Figaro szerint a merénylő metróvel érkezett az Opera-Quatre-Septembre negyedbe.

A támadás Párizs egyik előkelő, turisták által gyakran látogatott belvárosi negyedében, az operaház közelében történt.Forrás: AFP/Thomas Samson

Egy szemtanú szerint a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, az kiáltozta, hogy őket is megöli. Öljetek meg, vagy én öllek meg titeket!

- kiáltotta a terrorista. A rendőrök előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, majd kénytelen voltak fegyvert használni, és lelőtték a terroristát, aki a helyszínen meghalt.

A halálra késelt férfi 29 éves volt, a másik négy sérültet kórházba szállították. Két áldozat állapota még reggel is válságos volt. Magyarország konzuli szolgálata folyamatos kapcsolatban áll a párizsi hatóságokkal, a jelenlegi információk szerint a szombaton történt terrortámadásnak nincs magyar érintettje - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap az MTI-t.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára,a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül, ám nem szolgált állítására bizonyítékkal, sem pedig részletekkel az elkövetőről, csupán annyit közölt róla, hogy a szervezet katonája.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Az elmúlt három évben több mint 240 ember halt meg Franciaországban az elsősorban Szíriában és Irakban tevékenykedő, korábban nagy területeket megszállás alatt tartó Iszlám Állam fegyveresei vagy a dzsihadista szervezettel rokonszenvező merénylők által elkövetett terrortámadásokban.

Gerard Collomb francia belügyminiszter twitteres üzenetben méltatta a rendőrség „higgadt és gyors reakcióját, amellyel a támadót ártalmatlanná tette”.

Emmauel Macron francia elnök közölte, hogy országa nem enged a „szabadság ellenségeinek”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK