Új áldozatokat szednek a szalmonellával fertőzött tojások

tojások
Vágólapra másolva!
Több mint 200 millió tojást semmisítettek meg az amerikai hatóságok még áprilisban szalmonellafertőzöttség gyanújával. Úgy tűnik, hiába a figyelmeztetés, még mindig maradt a boltok polcain a fertőzött tojásokból. Küszöbön az Egyesült Államok második legnagyobb járványa? 
Vágólapra másolva!

Az óriási visszahívást és megsemmisítést 22 ember szalmonellagyanús tünetei miatt rendelte el az amerikai Élemiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal. Az egyik, a fertőzési ügyben érintett üzem egy észak-karolinai farm volt - erről be is számolt korábban az Origo.

A fertőzött tojások még mindig forgalomban lehetnek Forrás: AFP Illusztráció

Az új hivatalos jelentések szerint a betegek száma már elérte a 35 főt, akik közül 11 embert kórházban kezeltek.

A fertőzés öt államot érintett - írja a Thrillist.

A március 5-én kirobbant járvány egyértelműen az észak-karolinai farmra vezetett, amely a második legnagyobb tojásellátója az Egyesült Államoknak.

2010 óta ez volt a legnagyobb mértékű tojásvisszahívás az USA történetében.

Halálesetről nem érkezett jelentés, azonban továbbra is egyre többen fertőződnek meg.

A fertőzött tojások

két nagy amerikai áruházláncban is felkerültek a polcokra

különféle márkaneveken, de egy helyi óriás étteremlánc, a Waffle House konyháiba is kerülhetett a tojásokból.

A helyi járványügyi hivatal szerint a tojások még mindig forgalomban vannak, mivel összesen kilenc államban jelentettek eddig megbetegedéseket. A legtöbbet az Egyesült Államok keleti partjáról.

A járványügyi hivatal munkatársai figyelmeztetik helyieket a bolti tojások veszélyeire.

A szintén nemrégiben kirobbant tömeges E-coli fertőzések után, amelyet római salátákban mutattak ki, most ez lehet az USA második legnagyobb járványa.

Mi is az a szalmonella?

A salmonellosis a köznyelvben rendszerint a Salmonella baktériumokkal fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri tünetekre utal. Magyarországon a betegség gyomor-bélhuruttal járó formája fordul elő. A fertőzés a nyári hónapokban gyakoribb, mert ilyenkor a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben a baktérium könnyen elszaporodik. A kórokozó a széklettel ürül, a nem megfelelő higiénés viszonyok, a kézmosás hiánya elősegítheti lakóközösségen belüli terjedését. A tünetek általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával mutatkoznak meg. Jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés, melyhez hasi görcsök társulnak. Jellemző a hidegrázás, a magas, akár 40 fokos láz. Szövödménymentes esetekben nincs szükség gyógyszerre, a betegség magától 3-5 nap alatt lezajlik.