Újabb migránshullám kezdődik: egyre többen szöknek át a görög határon

menekült migráns menekültek migránsok görögország leszbosz
A man carries his child shortly after arriving with other migrants and refugees on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on October 19, 2015. The Greek coastguard on October 18 said five more migrants including a baby and two boys had died trying to cross the Aegean Sea from neighbouring Turkey. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság migrációért felelős tagja szerint egyre több migráns próbál átjutni a görög-török határon. Az illegális határátlépések száma durván megugrott, idén kilencszer annyi határsértés volt, mint tavaly ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Fontos kérdésben szólalt meg Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja szerdán Brüsszelben.

Közlése szerint a görög-török határon jelentősen nőtt az illegális határátlépések száma.

Ebben az évben több mint 6100 határsértőt regisztráltak a görög-török szárazföldi határokon és további 9300, Törökországból hajón érkező határsértőt a görög partokon.

A határsértések száma az unió ezen határszakaszán az elmúlt év azonos időszakához képest

a kilencszeresére nőtt.

A regisztrált számadatok ugyanakkor még mindig messze elmaradnak az Európába irányuló 2015-ös migrációs hullámtól.

A biztos azt is mondta, hogy az unió és Törökország között létrejött migrációs szerződés eredményeképpen a Szíria irányából érkezők száma drasztikusan csökkent.

Migránsok Görögországban Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Pontos számadatok említése nélkül elmondta, a Líbiával kötött megállapodásnak köszönhetően az Olaszországba érkező, főként afrikaiak száma idén 77 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az uniós biztos elmondta azt is, hogy az Európai Unió a múlt évben haladást ért el a migrációs kérdések kezelésének terén, de több erőfeszítésre van szükség a hiányosságok orvoslására, ugyanis a migrációs helyzet továbbra is törékeny.