Négy újságírót lőttek le idén Mexikóban

2018.05.16. 04:19

Ezúttal egy népszerű rádiós volt az áldozat. Ő már a harminckettedik az elmúlt öt évből, aki a szakmája miatt gyilkoltak meg.

Tabasco állam főügyésze, Fernando Valenzuela elmondta, Juan Carlos Huerta kocsiját megállították, majd az egyik támadó kiugrott és két lövéssel agyonlőtte. Az eset Villahermosa városában történt, amikor Huerta éppen elindult otthonról.

Arturo Nunez tabascói kormányzó Huertát nem rablótámadás érte. Nyilvánvalóan végezni akartak vele - tette hozzá a kormányzó, aki az újságíró barátjának mondta magát.

Forrás: AFP/Carlos Perez

Jan-Albert Hootsen, a Bizottság a Mexikói Újságírók Védelmére elnevezésű szervezet egyik képviselője "gyors, hiteles és alapos nyomozást" szorgalmazott. Twitter-bejegyzése szerint Mexikóban idén már legalább két olyan újságíró-gyilkosság történt, amely "közvetlenül kapcsolatba hozható volt" az áldozatok munkájával.

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) adatai szerint 2017-ben Mexikó volt a világ legveszélyesebb helye a sajtóban dolgozók számára, miután egy év alatt legalább 14 újságírót öltek meg a latin-amerikai országban.