Mintegy 100 migráns bujkált egy kijevi hostelben

2018.05.16. 14:22

Az ukrán rendőrség különleges alakulata mintegy 100 migránst vett őrizetbe egy kijevi hostelben  – számolt be az Ukrajinszka Pravda a rendőrség Facebook-oldalán megjelentetett közleménye alapján.

Az NPU tájékoztatása szerint pár napja Srí-Lanka-i migránsokat fogtak el Kárpátalján, akik Magyarországon, vagy Szlovákián keresztül akartak volna nyugatra jutni. Az elfogottak elmondták, hogy hosszabb ideig egy kijevi hostelben húzták meg magukat a Trojescsina piac közelében, ahol még legalább 70 társuk maradt hátra.

 A kijevi készenléti rendőrség akciócsoportja ezután tartott nagyszabású razziát az ifjúsági szállón és környékén.

A különböző helyiségekben, amelyek egyébként egy garázsszövetkezet területén találhatóak, összesen 98 olyan külföldi személyt fogtak el a kollégák, akik törvénytelenül tartózkodtak Ukrajna területén. A migránsok több mint fele Srí-Lanka-i származású, de vannak köztük bangladesi, azerbajdzsáni, tádzsikisztáni, üzbegisztáni, de még oroszországi illetőségűek is

- nyilatkozta az egyik kijevi, névtelenséget kérő idegenrendészeti vezető.

A Kijevben elfogott mintegy 100 migráns több mint fele Oroszországon keresztül Srí-Lankáról érkezett.Forrás: Facebook/Ukrán Nemzeti Rendőrség

 Az idegenrendészeti szakember azt is elmondta, hogy bevallásuk szerint a migránsok Oroszországból jutottak Kijevbe, kikerülve a hivatalos határátkelőhelyeket.

Ezért az útért minden külföldi állítólag 3–5 ezer dollárt (800.000 - 1.300.000 forint)  fizetett az embercsempészeknek.

Az ukrán hatóságok pár napon belül ki- , illetve visszatoloncolják az elfogott illegális bevándorlókat.