Pakisztán dupla kerítéssel zárja el magát Afganisztántól

2018.05.17. 16:17

Pakisztán több mint 480 millió dollárt költ arra a drótkerítésre, amellyel a terroristákat fékezné meg.

Pakisztán évek óta folytat katonai hadműveletet, hogy felszámolja az Észak- és Dél-Vazirisztán törzsi területeken tevékenykedő fegyveres szervezeteket. A kerítést a a közel  2 és fél kilométeres hegyvidéki határszakaszon húzzák fel.

A határzár, melynek kiépítését tavaly kezdték meg, két, egymással párhuzamos drótkerítésből áll, melyek közül az Afganisztán felőli oldalon futó mintegy négy méter, a Pakisztán felőli oldalon lévő pedig 3,3 méter magas. A két kerítés tetején és között szögesdrót van. A határzár pakisztáni oldalán katonai őrhelyeket létesítettek.

Országunk és népünk nagyobb biztonsága érdekében kellett elvégeznünk ezt a munkát - mondta el újságíróknak egy pakisztáni katonai parancsnok, amikor a múlt hónapban bemutatta nekik a határkerítést.

A hadsereg jelentése szerint 2019 végére a határszakaszon szinte teljesen befejezik a kerítés építését, bizonyos részeket azért hagynak ki, mert túlságosan nehezen járható hegyi részeken húzódnak.

Az afgán kormány nem ért egyet a határvonal kijelölésének pontosságával, ráadásul úgy véli, hogy a kerítés közösségeket vág ketté - tette hozzá a Euronews.

Pakisztán állítása szerint azonban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái afgán területen tervelik ki támadásaikat. Azzal vádolja Kabult, hogy nem tesz eleget a határ biztosításának érdekében.

Míg Pakisztán eddig 64 biztonsági létesítményt és őrhelyet alakított ki a közös határ egy 180 kilométeres szakaszán, addig ugyanitt Afganisztán mindössze nyolcat - mondták el az NBC News televíziós csatornának pakisztáni biztonsági tisztségviselők.