Nem is tud róla, pedig lehet, ön is járt már Kukkóniában

2018.05.23. 12:29

Van egy jó focicsapat, mesebeli, kenun és biciklin is könnyen felfedezhető táj, jó minőségű helyi alapanyagokból készülő ételek és egyre több, minőségi étterem, szállás - ez Kukkónia, közismertebb nevén a Csallóköz. A Kukkónia-projekt pedig azért született, hogy mindezt ne csak az ott élők, hanem a máshonnan érkező magyarok is élvezhessék. 

Egy legenda szerint a tatárok elől a lápvidékre, a nádasokba húzódó magyarok közül egy bátrabb egyszer előmerészkedett, hogy megnézze: elvonult-e már az ellenség. Csakhogy hirtelen tatár lovasok vágtattak felé, ettől pedig annyira megijedt, hogy rohanni kezdett vissza, a többiekhez, de sokáig még megszólalni sem tudott a félelemtől, csak annyit mondott, hogy „kukk, kukk". Ezért nevezik egy magyarázat szerint a Dunától északra, a mai Szlovákia területén húzódó területet Kukkóniának.

Csallóköz fantasztikus Duna-ágainak egyikeForrás: -- Kukkonia projekt – Dömötör Ede

Egy másik legenda szerint viszont a „kukk" szó nem a csuklásból ered, hanem 

jeladás volt, amivel a mocsárban rejtőzködők egy itt honos béka, a vöröshasú unka hangját utánozva felelgettek egymásnak, hogy hollétükről, máskor az ellenség közeledtéről értesítsék egymást.Akármi is legyen a szó eredete, Kukkónia, ismertebb nevén a Csallóköz nemcsak a Duna, hanem egész Európa legnagyobb folyami szigete, összesen 1885 négyzetkilométeren terül el. Ez nagyjából három Budapestnyi területnek felel meg.
Itt aztán tényleg mindent a víz határoz meg. A felszínen és a talajszint alatt egyaránt. Lent, a mélyben hatalmas édesvíztartalékok vannak, ami a mai világban igazán nagy kincs. Ráadásul termálvízből is akad bőven. Fent pedig itt a Duna, rengeteg mesebeli holtágával, vízáteresztésével.

Forrás: - Kukkonia projekt – Dömötör Ede

A Duna bal partján Pozsonytól Csallóközaranyosig, a Nagyléli-szigetig húzódnak a Duna ártéri erdői, lápos, mocsaras vidékei, ezek alkotják a Duna árterének védett területeit. Hihetetlenül sok, mintegy 107 faj él a vidéken, leginkább persze vízimadarak: gémek, szárcsák, vadkacsák, nádirigók. A természetvédelmi területet csak gyalog és a kijelölt tanösvényeken szabad látogatni, a Duna mentén az árvízvédelmi töltésen, a védett terület déli oldalán pedig kerékpárút vezet.

Csónakázásra, kenuzásra a tavasz, a nyár és az ősz a legkedvezőbb időszak. A Nagy-Duna ideális vízi út, Dévénytől Komáromig végigcsónakázható. A kirándulók indulhatnak Pozsonyból, de kezdhetik a túrát Dunacsúnynál, Bősnél, Szapnál és Medvénél is. Kezdők és gyerekes családoknak inkább a Nagybodak és Vajka környékén lévő Duna-ágak lehetnek jók.

Hiába lapos itt minden, Dunacsúnynál a vadvízi evezést is ki lehet próbálni egy erre kialakított pályán. Profi sportolók is szoktak itt edzeni. A kétszemélyes kenuktól a hatszemélyes nagyraftokig több hajótípust ki lehet bérelni, aztán irány a 360–380 méter hosszú pályák egyike.

Akik kipróbálták, azt mondják, a legizgalmasabb rész a 3 méter magas Niagara-zúgón lerepülni.

Ezek mellett a szörfözést, a vízisít, és a wakeboardot is ki lehet próbálni.

A gyakorlott kerékpározók tudják, hogy kevés helyen lehet kilométereket tekerni szinte emelkedők nélkül. A Csallóköz ezért minden szempontból alkalmas a bringázásra. Tekerhetünk itt bicikliutakon, a természetben, a töltések mentén, közben megcsodálhatjuk a Dunát, és megállhatunk valamelyik vízimalomnál. A Kukkónián is keresztülvezető nemzetközi Duna menti kerékpárút Szlovákia területén a Berg határátkelőnél kezdődik, és egészen Párkányig vezet. Összesen majdnem 170 km hosszú.

Biciklizés a CsallóközbenForrás: Kukkónia

Eveztünk, bringáztunk, talán horgásztunk is, itt az idő harapni valamit! A csallóközi konyha sokunknak ismerős lesz, a magyar konyha sajátosságai jellemzőek rá, ugyanakkor hatással voltak rá a környező népek konyhái is. Talán nem lep meg senkit, hogy hal és vad mind a mai napig gyakran kerül az itt élők tányérjára. Az igazi dunai halászlé többféle apróhalból készül, a megfőtt halhúst itt lepasszírozzák. A szálkamentes, gazdag lébe aztán a

helyben fogott nemes halak, például ponty, amur vagy csuka filézett szeleteit is belefőzik.

Népszerű a fácánleves, főleg ünnepekkor, a gyakran nyúlból, vaddisznóból készült vadas mellé pedig burgonyagombócot adnak. Hagyomány, persze télen a disznóvágás is. A disznótoros lakomák kínálatából itt sem hiányozhat a sült vér, a tojásos velő, a resztelt máj, de készül orjaleves és pecsenyehús is. A levágott disznók között egyre gyakoribb a mangalica, húsa a környékbeli éttermek étlapján is feltűnik már. Ezen a területen is úttörő egész Szlovákia egyik legjobb étterme, a dunaszerdahelyi Villa Rosa.

Kukkónia egyik legjellemzőbb éghajlati adottsága egyébként, hogy itt az évnek alig akad szélcsendes napja, ugyanakkor Szlovákia legmelegebb és legszárazabb vidéke is, itt évente 2000-2500 órán át süt a nap. Ez bő öntözés mellett kedvez a zöldségeknek, gyümölcsöknek is.

Kukkónia-termékekForrás: Origo

Nagyon sok minden, ami az asztalra kerül, helyi termék. Ezek, a helyi alapanyagok, legyen az akár hús, zöldség vagy gyümölcs. Fogyasztását egyébként az úgynevezett Kukkónia-projekt is ösztönzi.

A Kukkonia projektnek két pillére van - az egyik a régió fejlesztése a másik pedig a Kukkonia brand építése, tehát a helyben készült, kiváló minőségű termékek piacra kerülése. Ez a két dolog szorosan összefügg, ugyanakkor kölcsönösen kiegészíti, erősíti egymást. Céljuk a régió fejlesztése, a régió gazdaságának fellendítése valamint az, hogy

minél többen termeljenek és egyenek, igyanak helyben készült, jó minőségű ételeket, italokat.

Kóstolni a különféle fesztiválokon is lehet. A Doborgazi kemencék titkai fesztivál minden évben több ezer látogatót vonz. Ilyenkor a Duna melléki kis falu helyi alapanyagokból helyben készült hagyományos halétellel, pecsenyékkel és lepényekkel várja a turistákat. Vásárúton pedig rétesfesztivált rendeznek, a háziasszonyok egymással versenyezve nyújtják egyre vékonyabbra a hólyagosra dolgozott tésztát.

Ami viszont a leginkább a környékre vonzza a turistákat, főleg a magyarokat, az a DAC, a dunaszerdahelyi focicsapat. A vadonatúj MOL Arénában hétről hétre megtelnek a székek, nemcsak a Csallóközből, de Magyarországról, sőt Erdélyből is jönnek drukkerek a meccsre. Sokan nem csak a foci miatt érkeznek, hanem egyszerűen részesei akarnak lenni annak a közösségi élménynek, amit a DAC jelent. Annak, hogy együtt énekelje Dunaszerdahelyen 10 ezer magyar a Nélküledet.

Persze a DAC focistái is mindent megtesznek a szurkolókért. Éppen a hétvégén harcolták ki a nemzetközi kupaindulást, 25 év után újra. Ezt így ünnepelték:

Így aztán a szlovák bajnokság véget ért ugyan, de nem kell őszig várni arra, hogy újra DAC-meccsre mehessenek a szurkolók. Hamarosan újra pályán lesz a DAC, de akkor már a nemzetközi kupában képviseli Kukkóniát.