Először látogatott el magyar államfő a moldvai csángó közösségbe

Vágólapra másolva!
Először kereste fel magyar köztársasági elnök a moldvai csángó közösséget. Áder János a Bákó megyei Lészpedre látogatott péntek délután, ahol a moldvai magyar oktatási program egyik új helyszínén csángó hagyományőrzők énekes, táncos, mesemondó műsorral fogadták.
Vágólapra másolva!

Az államfőt köszöntő Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke elmondta, hogy

a moldvai csángók négyszáz éve várják, hogy magyar király,

vagy államfő látogasson el közösségükbe. Ez most történt meg először. A közösségi vezető szerint ez a látogatás is hozzájárul ahhoz, hogy a megcsappant számú csángómagyar közösség megmaradjon. Márton Attila, a moldvai magyar oktatási program vezetője 300 lészpedi magyar állampolgár nevében is köszöntötte az államfőt és feleségét, akiknek érkezésekor olyan hagyományos "kendezőt" tettek a nyakába, amilyent a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni.

Áder János felszólalásában elmondta:

28 éve van a politikában, de ekkora bókot még nem kapott.

Az elnök hozzátette, nem tud olyan helyről, ahol négyszáz év óta az első lett volna.

- idézte beszédében az egykor Lészpeden tanító Kallós Zoltán néprajzkutatótót a magyar államfő.

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke elmondta, hogy a magyar kormány óvodafejlesztési programja Moldvába is eljutott.

Első lépésben Lészpeden, Pusztinában, és Magyarfaluban épül magyar óvoda, és ezek után további három helyszínen készülnek óvodaépítésre.


A lészpedi óvoda számára megvásárolt telken felállított színpadon Mátyás Mónika, Vaszi Levente népdalénekesek, a lészpedi Serketánc csoport, a magyarfalusi Táláz Iulian mesemondó valamint a Külsőrekecsini és Dumbavéni hagyományőrző tánccsoport szórakoztatta a vendégeket.
Amint a színpadon elhangzott

30-40-ezerre becsülik azoknak a moldvai római katolikusoknak a számát, akik beszélik a magyar nyelv valamely nyelvjárását.


A moldvai magyar oktatási program keretében 28 moldvai településen mintegy 2100 gyermek tanulja az iskolában és délutáni foglalkozásokon a magyar nyelvet és irodalmat.