Meghalt egy kislány, miután a belga rendőrség migránsok autóját üldözte

belgiumban elfogott migránsok
A Belgiumban elfogott migráns pár siratja a kislányát.
Vágólapra másolva!
Meghalt egy kétéves kislány, miután a rendőrök több mint 70 kilométeren át üldöztek egy migránsokkal teli kisteherautót Belgiumban. A migránsok állítólag a gyereket még az ablakon is kilógatták, hogy távol tartsák a rendőröket.
Vágólapra másolva!

Az autós üldözés a Belgium déli részén található Namur közelében kezdődött, és Mons mellett ért véget, a francia határtól nem messze - írta a helyi sajtó ügyészségi forrásokra hivatkozva.

Frederic Bariseau, Tournai városának ügyésze közölte:

a rendőrök ugyan használták a fegyvereiket, hogy a járművet feltartóztassák, de emiatt senki sem sérült meg.

- jelentette ki az ügyész.

Egyes hírek szerint az akció közben

a gyereket kitartották a furgon ablakából, hogy azzal is távol tartsák a rendőröket.

Szemtanúk azt mondták, hogy a kislány az üldözésnek véget vető ütközéskor még élt.

A kisteherautóban végül 26 felnőttet és 4 gyereket találtak. Az akcióban 15 rendőrautó és mintegy 30 rendőr vett részt.

Az illegális bevándorlók Irakból, Afganisztánból és Iránból származtak. A kurd származású kislányt és családját a belga hatóságok korábban visszatoloncolták Németországba, most onnan próbáltak a csoport többi tagjával Nagy-Britanniába eljutni.

A Belgiumban elfogott migránspár siratja a kislányát Forrás: Facebook/ Belga Rendőrség

Az autós üldözést, illetve a kislány halálhírét követően a belga-francia határ menti,

a Grande-Synthe-ben lévő menekülttáborában fellázadtak az ott lakó bevándorlók.

Mintegy 60 fős csoportnak sikerült elhagynia a tábort, és az egy órával korábban történt incidensre reagálva blokkolták, azaz lezárták az autópályát Dunkirk közelében, a belga határtól délre Franciaországban.

A francia rendőrség végül a migránsok közül húsz rendbontót letartóztatott, a bevándorlók kétharmada pedig visszatért Grande-Synthe-be.

A legfrissebb hírek szerint éles lövedék végzett a kétéves kislánnyal, miután a rendőrök több mint 70 kilométeren át üldöztek a migránsokkal teli kisteherautót Belgiumban

- ezt már a dél-belgiumi Mons városának ügyészsége közölte pénteken.

Mint elmondták, az orvosi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kurd származású kislány halálát fejlövés okozta.

A lövedék az arcán érte a gyermeket.

Az ügyész nem zárta ki, hogy a golyó rendőrségi fegyverből származhatott, de mint közölték, ezt további vizsgálatoknak kell megállapítania.

A belga napilapok beszámolója szerint civil szervezetek tüntetést hirdettek péntek délutánra a belga fővárosban. Véleményük szerint a rendőri fellépés aránytalanul erőszakos volt, amikor tüzet nyitottak a migránsokat szállító kisteherautóra.