Pedofíliavádak miatt felajánlották lemondásukat a pápának a chilei püspökök

2018.05.18. 14:06

Felajánlották lemondásukat Ferenc pápának a chilei püspökök a latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt az e heti vatikáni válságtanácskozáson - áll a pénteken megjelentetett közleményükben. Azt még nem tudni, hogy a katolikus egyházfő elfogadta-e lemondásukat.

Felajánlották lemondásukat Ferenc pápának a chilei püspökök a latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt az e heti vatikáni válságtanácskozáson.

Azt még nem tudni, hogy a katolikus egyházfő elfogadta-e lemondásukat.

Ferenc pápa április közepén nyilvános levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofil-botrányok tisztázására, ami miatt a Vatikánba hívatta őket.

Egyben elismerte, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek értékelésében.

A katolikus egyházfő idén januárban több dél-amerikai országba, köztük Chilébe is ellátogatott.Forrás: MTI/EPA/Vatikán sajtóhivatala

A katolikus egyházfő közleményében vélhetően arra utalt, hogy januári chilei látogatásán még azt mondta, hogy semmi nem bizonyítja a pedofíliával gyanúsított Juan Barros helyi püspök bűnösségét.

Barrost hazájában azzal vádolják, hogy szemet hunyt a befolyásos pap, a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések fölött.