Szélsőséges krími csoportot leplezett le az orosz biztonsági szolgálat

Vágólapra másolva!
Egy szélsőséges csoport leleplezéséről számolt be hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A csoport tagjai januárban felgyújtották a krími mufti házát. A csoport egyik tagját áprilisban fogták el, és ellene eljárást indítottak. 
Vágólapra másolva!

Az FSZB szerint a csoport célja az volt, hogy megfélemlítsék az oroszbarát krími tatárokat. A háromfős szervezetet Erol Velijev, Musztafa Dzsemilev ukrajnai parlamenti képviselő tanácsadója hozta létre, Refat Csubarov, a krími tatárok medzsliszének az orosz hatóságok által köröztetett vezetőjének utasítására, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) támogatásával.

A Harkovban magalakított sejtnek Velijev mellett A. Sztyesenko és A. Tretyjakov volt a tagja az FSZB közleménye szerint.

Emirali Ablajev mufti lakhelyét Molotov-koktéllal gyújtották fel az év elején, és minden további bűncselekményért 500 dollárt kaptak volna.

Sztyesenkót még áprilisban fogták el, amikor belépett a Krím területére, hogy ott újabb „provokációkat” készítsen elő a krími örmények, bolgárok, görögök, tatárok és németek rehabilitálására vonatkozó 2014-es orosz elnöki rendelet évfordulóján.

Az FSZB a három férfi ellen eljárást indított, Velijev és Tretyjakov esetében a gyanúsítottak távollétében.

A medzslisz a 2016-ban történt betiltása előtt a krími tatárok két és fél évente ülésező „parlamentje”, a kurultáj 250 fős végrehajtó szerve volt. Vele szemben 2014-ben a félsziget Oroszország általi elcsatolása miatt létrehozták a Krím elnevezésű régióközi társadalmi mozgalmat. Az kimondta, hogy a mozgalom és nem a medzslisz a krími tatárság érdekeinek valós képviselője.

A testület egykori és jelenlegi csúcsvezetőit pedig terroristának bélyegezték.

Krímet a 2014 márciusában tartott népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok többsége nem ismerte el a lépés törvényességét.