Súlyos szakadás érzékelhető az Európát alkotó népek és Európai Unió között

Vágólapra másolva!
Az európaiaknak nincs ráhatásuk a saját ügyeikre. Tökéletes illusztrációja ennek a bevándorlás kérdése – nyilatkozta a Figyelőnek Bertrand Mathieu. A párizsi Sorbonne professzora arról is beszélt az interjúban, hogy súlyos szakadás érzékelhető az Európát alkotó népek és Európai Unió között. 
Vágólapra másolva!

Bertrand Mathieu A jog a demokrácia ellen című könyve kapcsán rendezett tanácskozáson vett részt, ahol a Figyelőnek adott interjút.

Nyugati demokráciák válsága

A francia professzor elmondta, hogy a nyugati demokráciák vegyes rendszerek, tehát demokratikusak és liberálisak is egyben. A demokrácia a hatalom legitimációjának eszköze. A liberalizmus pedig olyan mechanizmusokból áll, amelyeknek az a célja, hogy – Montesquieu szellemében – korlátozzák a hatalmat. Könyvében arra próbál választ adni, hogy ez a rendszer miképpen bomlott fel. Hozzátette, ennek két fő oka van:

  • a hatalom máshol összpontosul, nem a választott képviselők kezében. Mathieu idesorol bizonyos szupranacionális szervezeteket (Európai Tanácsot vagy az Emberi Jogok Európai Bíróságát), de ez az az úgynevezett civil szervezetekre (NGO-kra) is vonatkozik.
  • az európai jogok, az emberi jogok védelme oda vezet, hogy a politikai önkifejezés kinyilvánítását szoros keretekbe zárja a jogrendszer. Különösen erősen vetődik fel ez a kérdés akkor, amikor a bíróság a kisebbségeket védő jogszabályokat alkalmazza – például a muzulmán migránsok esetében.

Ha utóbbit nézzük, a jog igenis korlátozhatja a demokráciát – fejtette ki a francia professzor.

Bevándorlás kérdése: az európai politikai elit elszakadt az európai polgároktól

A hetilap kérdésére arról is beszélt, hogy súlyos szakadás érzékelhető az Európát alkotó népek és Európai Unió között. Ahogy fogalmazott:

Bertrand Mathieu, a párizsi Sorbonne professzora szerint a bevándorlás kérdésében súlyos szakadás érzékelhető az Európát alkotó népek és Európai Unió között Forrás: Francia Intézet

Francia belpolitika

A kérdés francia vonatkozása kapcsán Mathieu kiemelte, kétségei vannak, Emmanuel Macron átlátja-e, milyen hihetetlen nagy szakadék tátong az elit és a nép között.

- fogalmazta meg aggályait a Figyelőnek Mathieu. Macron külpolitikai törekvéseiről azt mondta, időszaka elején van, és meg is próbálja európai vezetőként beállítani önmagát. Németország a gazdasági nagyhatalom Európában, de nincs igazán vezetője. Merkel egyértelműen mandátuma végét képviseli.

Az egyre erősödő franciaországi antiszemita támadásokra úgy reagált Bertrand Mathieu, az antiszemitizmus jelensége ahhoz kapcsolódik, hogy bizonyos viselkedésformák jelentősége növekszik a bevándorlással.

„Ki kell követelnünk azt, hogy azok, akiket befogadunk, tiszteletben tartsák a mi értékeinket. Ha például antiszemita viselkedéssel találkozunk, nagyon gyorsan ki kell utasítani őket az országból. Ez olyan, mint amikor az ember befogad valakit a családjába, s ha az meglopja, akkor kiteszik a szűrét” – fejtette ki álláspontját a Figyelőnek.