Még sosem csaptak be ennyi embert ausztráliában

2018.05.21. 16:32

Telefonos és internetes bűnözők 340 millió ausztrál dollárt, azaz közel 70 milliárd forintot csaltak ki az ausztráloktól 2017-ben, többet, mint bármikor korábban - közölte hétfőn az ausztrál kormány versenyügyi és fogyasztóvédelmi bizottsága, az ACCC.

A legnagyobb tételt a befektetési csalások képezték tavaly, ezek révén 64 millió ausztrál dollárhoz, mintegy 13 milliárd forinthoz jutottak a bűnözök, nyolc százalékkal többhöz, mint egy évvel korábban. A második legjövedelmezőbb üzletág a magányos szívek meghódítása, ennek révén 42 millió dollárt csaltak ki az ausztráloktól.Az átvert emberek átlagosan 6500 dollárt veszítenek, de előfordulnak egymillió dollár fölötti csalások is - közölte az ACCC.

A hatóság alelnöke, Delia Rickard aggasztónak mondta, hogy az ausztrálok ilyen komoly összegeket veszítenek a telefonos és internetes csalások miatt. A megelőzés érdekében az ACCC 10 ezer olyan ausztrált figyelmeztetett az átverés veszélyére, aki Nyugat-Afrikába utalt át pénzt.

A telefonos csalók általában Indiából és Pakisztánból hívják fel az ausztrálokat, míg az internetes csalók főleg nyugat-afrikaiak vagy kelet-európaiak - közölte az ACCC, hangsúlyozva, hogy a bűnözők egyre agresszívabb módszereket alkalmaznak, például az ausztrál adóhivatal tisztségviselőjének adják ki magukat, és azonnali letartóztatással fenyegetnek, ha nem történik meg az állítólagos adótartozás átutalása.

A telefonos és internetes csalásnak több mint 200 ezren estek áldozatul tavaly Ausztráliában, zömében 45 év felettiek, a romantikus csalásokkal pedig többségében nőket szedtek rá.

A csalók megfélemlítéssel vagy készpénz ígéretével veszik el az emberek tisztánlátását - mondta Rickard.

Egy kiberbűnözési szakértő szerint az ACCC még alá is becsüli a valós veszteséget, mert a becsapott emberek közül sokan szégyellik magukat, és nem tesznek feljelentést.