Trump szerint elhalaszthatják a csúcstalálkozót Kim Dzsongunnal

2018.05.22. 20:27

Donald Trump amerikai elnök szerint elhalaszthatják az Észak-Koreával tervezett csúcstalálkozót.

Az elnök a Mun Dzsein dél-koreai államfővel tartandó találkozója előtt, a Fehér Ház Ovális irodájában beszélt erről újságíróknak kedden.

"Ha nem történik meg, akkor talán később kerül rá sor. Lehet, hogy június 12-én nem sikerül megtartani" – utalt Donald Trump a június 12-re, Szingapúrba tervezett találkozóra. Újságírói kérdésekre válaszolva kétszer is megismételte korábban hangoztatott álláspontját: Észak-Korea atomfegyver-mentesítésével Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagyobb biztonságban, országa pedig nagyobb jólétben lenne.

Phenjan pár nappal ezelőtt jelezte: amennyiben a csúcstalálkozón csupán "egyoldalú atomfegyver-mentesítésről" lenne szó, a találkozót akár le is mondhatják. Trump senkit nem hibáztat, de "nem boldog" az észak-koreai álláspont megváltozásától, ami Kim Dzsongun és Hszi Csin-ping kínai elnök második találkozója után történt. Az amerikai elnök "világszínvonalú pókerjátékosnak" nevezte a kínai elnököt.

Mun Dzsein és Donald Trump a Fehér Ház Ovális irodájábanForrás: MTI/AP/Evan Vucci

A sajtóval tartott találkozón jelen volt Mun Dzsein dél-koreai elnök is, aki kedden reggel megbeszélést folytatott Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval. Mun elnök az újságíróknak reményét fejezte ki, hogy a találkozó – amelyet "történelminek" nevezett – megtartható.

Azért, mert voltak a múltban kudarcaink, nem kell pesszimistáknak lennünk a jövőt illetően – fogalmazott, dicsérve egyúttal az amerikai elnök erőfeszítéseit, amikkel "drámaian pozitív" változásokat sikerült elérnie Észak-Koreával.

"Talán egy napon látogatást tehetek majd egy egységes Koreában" – tette hozzá Trump. Ugyanakkor leszögezte: pillanatnyilag "két sikeres Koreában" gondolkodik, Észak- és Dél-Korea szerinte két ország marad, és egy napon majd Phenjan és Szöul dönti el, hogy tárgyaljon-e a két ország egyesítéséről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK