Elpusztult Nonja, az első "facebookozó" majom

2018.05.22. 14:04

Elpusztult Nonja, az orángután, a világ első "facebookozó" majma. Ő volt a bécsi állatkert első olyan állata, amelynek saját profilja volt a közösségi portálon.

A 42 éves nőstény majom veseelégtelenségben szenvedett, állapota a hétvégén drámaian megromlott, ezért az állatorvosok nem láttak más megoldást, mint az altatást - jelentette be kedden a schönbrunni intézmény.

Nonja 2009-ben kapott fényképezőgépet, az ezzel készült fotókat pedig a gondozók feltöltötték a Facebookra.
Kis motivációul, illetve hogy ne unja meg a fotózgatást,
minden egyes gombnyomására egy szem mazsola hullott ki számára a gépre szerelt eleségadagolóból.Rövid időn belül a Nonjának több tízezer követője lett a közösségi portálon.

Nonját, a bécsi állatkert nőstény orangutánját akut veseproblémái miatt kellett elaltatni.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Zupanc

Nonja már az 1990-es években megcsillogtatta kreativitását, amikor egy foglalkoztatási program keretében ecsettel és festékekkel 250 képet festett. Nonja 1976. április 21-én született Schönbrunnban. Anyjának nem volt elég teje, ezért gondozói is táplálták, ami az emberekhez való szoros közelségének alapja lehetett.

Nonja mindannyiunknak hiányozni fog, minden bizonnyal azoknak a törzslátogatóknak is, akik kapcsolatot építettek ki vele. Az állat szerette megfigyelni az embereket, kommunikált velük, kérte őket, hogy mutassák meg neki a zsebük tartalmát - idézte fel közleményben az állatkert igazgatója, Dagmar Schratter.

Az orángutánok DNS-készlete 97 százalékban megegyezik az emberével.

A majomfaj ma már csak a délkelet-ázsiai Borneó és Szumátra szigeteken fordul elő, de még ezeken a területeken is a kihalás veszélye fenyegeti őket az esőerdők folyamatos pusztítása miatt.