Dán miniszter: a böjtölő muszlimok vegyenek ki szabadságot

immigration migration Horizontal
Denmark's Minister of Immigration and Integration Inger Stojberg takes part in a meeting along with Denmarks' Foreign minister take at the European Parliament in Brussels on January 25, 2016. The European Parliament's civil liberties committee was due to discuss on January 25 a controversial Danish new bill that would curb refugee numbers by delaying family reunification and seizing migrants' valuables. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Inger Stojberg dán integrációs miniszter szabadságot vetetne ki a muszlimokkal a ramadán böjti hónap idejére. Nem lehet napi 18 órás böjtölés mellett például biztonságosan buszt vezetni – vélekedett a BT dán napilap hasábjain a liberális politikus.
Vágólapra másolva!

"Teljesen őszintén hiszem, hogy a dánhoz hasonló modern társadalomban élő muszlimoknak el kellene gondolkodniuk azon, milyen következményekkel jár a társadalomra, ha betartják a ramadánt" – írta egy kommentárban.

Stojberg szerint a biztonságot és a termelékenységet is károsan befolyásolhatja a böjtölés.

"Nem akarom elvenni a dániai muszlimoktól a lehetőséget, hogy megéljék vallásukat és annak ünnepeit, de fel akarom szólítani őket arra, hogy menjenek szabadságra a ramadán idején" – tette hozzá.

Inger Stojberg Forrás: AFP/John Thys

Kedden többen felháborodottan reagáltak a bevándorlókkal szembeni szigorúságáról ismert tárcavezető előző napi kijelentésére.

A dán buszvezetők szakszervezete szerint semmiféle problémát sem okozott eddig a muszlim böjti hónap.

Az idén május 16-án kezdődött és június 14-ig tart a ramadán.