Julija Szkripal: Szerencsések vagyunk, hogy életben maradtunk

2018.05.23. 21:56

Először nyilatkozott a sajtónak Julija Szkripal, aki egykori orosz-brit kettős ügynök apjával együtt idegméreg-hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést március elején. Szergej Szkripal lánya úgy fogalmazott: szerencsések, hogy túlélték a merényletkísérletet.

Julija Szkripalt sokkolta, hogy idegméreggel követtek el támadást ellenük, és a feje tetejére állt az élete. Felépülésük lassú és rendkívül fájdalmas volt, próbál megbirkózni a történtek fizikai és lelki hatásaival, és azon van, hogy segítse apja teljes gyógyulását.

Forrás: AFP/Dylan Martinez

Hálás a nagy-britanniai orosz nagykövetsége által felajánlott segítségért, de nem kíván élni vele. Reméli viszont, hogy egy nap majd hazatérhet Oroszországba.

Édesapjával együtt jelenleg egy titkos helyen tartózkodnak. A médiával a rendőrségen keresztül vette fel a kapcsolatot, és adott nyilatkozatot. Kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni, miután egy kamerába beszélt: „Nem akarom részletezni, de a klinikai beavatkozás fájdalmas és lehangoló volt.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Julija Szkripal kényszer alatt tett nyilatkozatot.

Julija Szkripal 20 napig volt kómában, majd április 9-én engedték ki a kórházból, Szergej Szkripalt pedig május 18-án.

Nagy-Britannia gyilkossági kísérletnek tekinti a mérgezést, amelyért Moszkvát tartja felelősnek. Az orosz kormány azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze van a Szkripal-ügyhöz.