Michiganben egy fekete férfi rasszista graffitiket rajzolt, hogy „elkapja” a tettest

2018.05.23. 10:15

Amerikában a rasszizmus elleni küzdelem elég sok pénzt megér az állam és a közintézmények számára. Ezt a tényt felismerve az egyik michigani egyetem hajdani színes bőrű hallgatója saját kezűleg festett fel több, a feketéket gyalázó graffitit az egyetem területén, hogy aztán pénzt követelhessen és kaphasson az intézménytől az "elkövetők" megtalálásáért.

A Kelet-michigani Egyetem volt hallgatóját, a 29 éves Eddie Curlint 2000 dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az illetékes bíróság a tavaly általa elkövetett (anti)rasszista csalási és rongálási bűncselekmény-sorozat miatt – írja a 888.hu a brit The Independent információra hivatkozva.

Eddie CurlinForrás: Michigan Department of Corrections

Curlin pénzkereseti lehetőséget látott az Egyesült Államokban rasszista gyűlölet-bűncselekménynek számító, feketéket gyalázó feliratok felfestésében.

A színes bőrű fiatalember három alkalommal rendkívül sértő, rasszista üzeneteket festett fel nagybetűkkel az egyetem sokak által látogatott részeinél. Először az egyik kollégium falára a Ku-Klux Klánra utaló KKK jeleket, illetve melléjük azt az üzenetet írta oda, hogy tűnjetek el innen a feketék.

Később az intézmény Martin Luther King emlékművéhez vezető egyik sétányánál írta fel ugyanezt az üzenet, csak már a – jelenleg az USA-ban az egyik legsértőbbnek számító – "néger" kifejezéssel.

Harmadik alkalommal aztán az egyik kollégiumi férfi mosdóban festette fel ugyanezt a rasszista üzenetet a fekete (anti)rasszista bűnelkövető.

Az állítólag anyagi gondokkal küzdő Eddie Curlint a hírek szerint azt tervezte, hogy a saját maga által elkészített rasszista graffitik kapcsán informátorként jelentkezik majd a rendőrségen, és megszerzi az ilyen esetekben az egyetem által szokás szerint felajánlott 10 ezer dolláros nyomravezetői díjat.Azonban nem így történt, mert az egyetemi campus rendőrsége végül leleplezte őt.

Az ügy nagyon kellemetlen a feketéket érő rasszizmus ellen küzdő számtalan liberális emberi jogi civil szervezet számára, amelyek a graffitik megjelenésekor felemelték a szavukat, és tiltakozó akciókat szerveztek a fehérek feketék elleni rasszizmusának növekedése miatt.

A színes bőrű férfi jelenleg lopás miatt börtönben ül.