Macron elismerte, hogy Oroszország megerősödött

2018.05.24. 21:24

Franciaország elismeri Oroszország új nemzetközi szerepét, egyebek között a Közel-Keleten, jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, miután csütörtökön megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal a Szentpétervárhoz közeli Sztrelnában.

Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev

Macron új megközelítéseket kért Putyintól a nemzetközi kapcsolatokban. Putyin elmondta, hogy vendégével áttekintették az iráni atomalku egyoldalú amerikai feloldása nyomán kialakult helyzetet és a szíriai rendezés feladatait. Az orosz elnök szerint a felek egyetértettek

az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásának fontosságában.

A kiberbűnözés elleni közös fellépésről és az azzal kapcsolatos információcsere új mechanizmusának kialakításáról is tárgyaltak, az orosz elnök később elmondta: megvitatták a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáinak, valamint az érdekeknek a kölcsönös tiszteletben tartását a kibertérben, akárcsak a kiberbűnözéssel szembeni fellépést. Macron egyetértett Putyinnal a kiberbűnözéssel kapcsolatos információcsere új mechanizmusának létrehozásáról, és elfogadta azt is, hogy intézkedéseket hoznak a kibertérbeli magatartás általános szabályozásának kidolgozása érdekében.