Az osztrák alkancellár migránscsempészettel vádolja az EU-s határvédelmi ügynökséget

2018.05.26. 13:55

Heinz-Christian Strache, Ausztria szabadságpárti (FPÖ) alkancellárja, civil és sportügyekért felelős minisztere azt mondta, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) nem védi meg az unió határait, ezért azt a jövőben nem fogja pénzelni az osztrák kormány. Szerinte, miután hazája átveszi az EU soros elnökségét, a külső határok védelmére fog koncentrálni.

Strache Brüsszelben kijelentette, hogy a Frontex képtelen megvédeni az illegális migrációtól az Európai Unió határait - írja a Breitbart a Kronen Zeitung információra hivatkozva. 

Heinz-Christian StracheForrás: AFP/Dieter Nagl

Az osztrák alkancellár véleményét azzal támasztotta alá, hogy az EU-s határvédelmi ügynökség a Földközi-tengeren részt vesz a migránsok Európába való átfuvarozásában, amikor a Líbia partjaitól néhány kilométerre elfogott embercsempészek hajóin található illegális bevándorlókat egyszerűen Olaszországba viszi.

Kihangsúlyozta továbbá, hogy Ausztria kormánya a jövőben nem áldoz arra pénzt, hogy osztrák munkatársakat küldjön a Frontexnek, mert az nem tudja megvédeni a kontinens határait.Nyugati szomszédunk július elsején veszi át az EU soros elnöki tisztségét.

Ezzel kapcsolatosan Heinz-Christian Strache kifejtette, hogy a bécsi kormány az unió külső határainak a védelmére fog koncentrálni a féléves mandátuma alatt.Határozottan elutasítja a kötelező betelepítési kvóták végrehajtását is.Szerinte csak akkor lesz megoldva ez a problémahalmaz, ha lezárjuk Európa határait.