Két év után szabadon engedett egy amerikai férfit a venezuelai kormány

Vágólapra másolva!
A venezuelai kormány váratlanul úgy döntött szombaton, hogy szabadon engedi Joshua Holt amerikai mormon misszionáriust, akit 2016 óta tartottak őrizetben államcsínykísérletben való részvétel vádjával.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokba úton lévő misszionáriust Bob Corker, az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke kíséri útján, aki pénteken találkozott Nicolás Maduro venezuelai államfővel - közölte Corker hivatala.

Bob Corker szerint mindössze kis szerepet játszott az utahi misszionárius szabadulásában. Rámutatott, hogy ebben nagyobb érdeme volt segédjének, Caleb McCarry-nak, aki korábban háttércsatornákon keresztül igyekezett elérni Joshua Holt szabadon engedését.

Tiszteletteljes diplomáciai kapcsolat

Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter caracasi sajtótájékoztatóján bejelentette: Holt és felesége, Thamy kiszabadítása részét képezi Maduro kormánya erőfeszítésének, hogy "tiszteletteljes diplomáciai kapcsolatokat" tartson fenn Washingtonnal.

Rodríguez szerint

a gesztus a caracasi vezetésnek a párbeszéd, a megállapodás, a függetlenség és szuverenitás tiszteletére vonatkozó álláspontját hivatott kihangsúlyozni.

Mint mondta, Holtot és feleségét kémkedéssel, erőszakcselekmények és a venezuelai alkotmányos rend ellen irányuló tevékenységekkel vádolták.

2016-ban érkezett Venezuelába

Holt 2016-ban érkezett a latin-amerikai országba, hogy feleségül vegyen egy venezuelai nőt, akit interneten ismert meg.

A férfit államcsínykísérletben való részvétel vádjával tartóztatták le.

Joshua Holt szabadlábra helyezésére Caracas és Washington diplomácia pengeváltása közepette került sor. Az Egyesült Államok nem ismerte el Maduro újraválasztását a május 20-i elnökválasztáson, amelyet a nemzetközi közösség nagy része is elítélt az állítólagos csalások és visszaélések miatt.

Washington és Caracas emellett kölcsönösen diplomatákat utasított ki, az Egyesült Államok pedig újabb szankciókkal sújtotta Venezuelát.