Ausztria lezárhatja balkáni határait a migránsok miatt

Spielfeld, 2016. február 16. Szlovéniából érkezett illegális bevándorlók egy drótkerítés mögött a stájerországi Spielfeldben 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Szükség esetén lezárná Ausztria határait Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter, aki aggódik a balkáni útvonalon érkező migránsok számának növekedése miatt - írta az APA osztrák hírügynökség vasárnap.
Vágólapra másolva!

Ehhez júniustól rendelkezésére áll a belügyminisztérium hatáskörébe delegált határ- és idegenrendészeti egység. Kickl biztonsági forrásokból származó információkkal indokolta aggályait, amelyek szerint

újra emelkedik a balkáni útvonalon át Európa szíve felé tartó migránsok száma.

Herbert Kickl Forrás: AFP/APA-PictureDesk/Michael Gruber/EXPA

A belügyminiszter leszögezte, hogy nem ismétlődhet meg a 2015-2016-os menekültválság, ezért meg kell tenni minden előkészületet.

A tárcavezető szerint naprakész helyzetértékelésre van szükség, és ha a jelenlegi határvédelmi keret nem elég, akkor bevethető lenne a feltöltés alatt álló határ- és idegenrendészeti egység.

Az 500-600 fős csoporton kívül mozgatható határkerítések, konténerek és egyéb eszközök biztosíthatják a hatékonyabb határvédelmet - tette hozzá.

Spielfeld, 2016. február 16. Szlovéniából érkezett illegális bevándorlók egy drótkerítés mögött Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Kickl jelezte, hogy hétfőn felveszi a kapcsolatot az érintett balkáni országokkal, hogy megtárgyalják a legújabb fejleményeket a migrációs kérdésben.
Tudatni fogjuk velük, hogy

Ausztria lezárja a határait, ha a helyzet úgy hozza

- mondta.

Az APA információi szerint megint egyre népszerűbb a balkáni útvonal az Európába tartó migránsok körében. Az előző heti adatokhoz képest

45 százalékkal nőtt a Görögországba érkezett migránsok száma a héten.

Szerbia helyett azonban egyre többen veszik Bosznia-Hercegovina felé az irányt. Kickl megerősítette ezt a tendenciát, bár az előző héten az osztrák határon feltartóztatott mintegy 700 migráns 70 százaléka még a szerb határon át érkezett.