Új választás lesz Olaszországban: a bevándorlásellenes pártok tovább erősödhetnek

Vágólapra másolva!
Az olasz államfő nemet mondott arra, hogy az M5S-Liga közös kormányának az euroellenes Paolo Savona legyen a pénzügyminisztere, ami a kormány megalakulásának megakadályozását jelentheti. Giuseppe Conte miniszterelnök-jelölt már vissza is adta megbízását. Új választás jön, ahol a bevándorlásellenes M5S-Liga koalíció a közvélemény-kutatások szerint növeli a támogatottságát.
Vágólapra másolva!

Sergio Mattarella köztársasági elnök Luigi Di Maióval, az M5S, majd Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével is egyeztetett vasárnap. Az államfő kora este a miniszterelnök-jelölt Giuseppe Contéval tanácskozott.

Luigi di Maio nem nyilatkozott, Matteo Salvini viszont azt mondta, a kormányalakításra készülő pártoknak képeseknek kell lenniük érvényesíteni akaratukat, és olyan miniszterekkel dolgozni, akikkel akarnak.

Ha vétók vannak, nem lesz kormány, és az olaszok újra az urnák elé járulnak.

Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést.

Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő "megvétózta" Paolo Savonát.

Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez.

Sergio Mattarella közölte, hogy hamarosan döntést hoz a következő lépésekről. Az elnöki palota bejelentette, hogy hétfőn az államfő Carlo Cottarelli közgazdászt fogadja, aki az államfő által felkért szakértői kormány miniszterelnöke lehet.

Az M5S vezetői szerint az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben kell felelősségre vonni, és megfosztani tisztségétől.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán bejelentette, támogatja a Sergio Matterellával szembeni alkotmányos vádeljárást.

Luigi Di Maio, az M5S elnöke a Facebookon közölt hosszú videón "hihetetlennek" nevezte a történteket, hangsúlyozva:

Hozzátette, hogy a két párt kormányszerződésében nem szerepelt az euróövezetből való kilépés. Arra utalt, hogy az elnök a hitelminősítők reakciójára hivatkozott.

Később Luigi Di Maio betelefonált egy televíziós műsorba, ahol elmondta, hogy Carlo Cottarelli szakértői kormánya nem fog bizalmat kapni a parlamentben, ezért ismételt választásokat kell kiírni.

Matteo Salvini a Brüsszel- és bevándorlásellenes Liga vezetője szintén közösségi bejegyzésében azt írta, hogy

Salvini éjszaka közösségi oldalán szól választóihoz.

Elemzők úgy látják, az M5S-Liga kormányalakítás kudarca

egyértelműen a Ligának kedvez

amely az utóbbi hetekben megsokszorozta támogatottságát. Matteo Salvini a kormányalakítás alatt mindvégig egyeztetett Silvio Berlusconival, a Hajrá Olaszország (FI) elnökével. Az általuk alkotott jobbközép a választásokon 37 százalékot szerzett. Ha az új váalsztáson elérik a 40 százalékot, egyedül is kormányt tudnak alakítani.