Uniós határőrökkel Afrikában állítaná meg a migránsokat az osztrák kancellár

EU Summit in Brussels landscape HORIZONTAL partnership european union
3308054 02/23/2018 Austrian Chancellor Sebastian Kurz during the EU Summit in Brussels. Alexey Vitvitsky/Sputnik
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz osztrák kancellár az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex határőreinek afrikai bevetésével akadályozná meg a migránsok Európába jutását - olvasható az osztrák kormányfőnek a Welt am Sonntag című német lap vasárnapi számában megjelenő interjújában.
Vágólapra másolva!

Kurz az interjúban kiemelte, hogy egy a Frontexnek adandó új politikai felhatalmazás lehetővé tenné az uniós határvédelmi ügynökségnek, hogy

a helyi kormányok engedélyével harmadik államok területén működhessen.

Kurz egyben a Frontex gyorsabb bővítését sürgette. Úgy fogalmazott, hogy a 2027-es céldátum 10 ezer Frontex alkalmazott foglalkoztatására túl késő lenne. Mint mondta, ennek jóval gyorsabban meg kell történnie, ha a jövőben meg akarjuk akadályozni az illegális bevándorlást. Hangsúlyozta, hogy a Frontexnek ezenfelül világos politikai felhatalmazásra is szüksége van, amely lehetővé teszi dolgozóinak, hogy hatékonyan felléphessenek az illegális migránsokkal szemben.

„Az illegális bevándorlókat az uniós külhatárokon kell megállítaniuk,

ellátniuk, és ideális esetben haladéktalanul visszaküldeniük hazájukba vagy egy tranzitállamba" - mondta Kurz a német újságnak.

A 31 éves kancellár újfent amellett foglalt állást, hogy a migránsok EU-tagállamok közötti elosztásáról szóló vitát végre be kell fejezni, mert nincs realitása annak, hogy egyezség születne a kérdésben.

- jelentette ki Kurz.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

A kormányfő ugyanakkor utalást tett arra, hogy korábbi követelései ellenére meg tudna békélni egy nagyobb uniós költségvetéssel. Az uniós büdzsébe nettóbefizető Ausztria kancellárja hónapokon át követelte, hogy Nagy-Britannia uniós kilépése miatt az Európai Unió költségvetésének is karcsúbbá kell válnia, és az osztrák hozzájárulásoknak sem szabadna növekedniük.

„Ausztria a többi nettóbefizető állammal, Hollandiával, Dániával, Svédországgal és Finnországgal azért száll síkra, hogy az uniós költségvetési hozzájárulás ne haladja meg a jelenlegi 1 százalékos keretet" - hangsúlyozta az osztrák kormányfő. Hozzáfűzte, hogy a brexit és a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési tervezet körüli vita

jó indok arra, hogy az EU kiadásait kritikus szemmel felülvizsgálják, tekintettel az adópénzek gondos felhasználására.

A júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökségről szólva Kurz kiemelte, hogy országa erőfeszítéseket fog tenni az Európai Unión belüli feszültségek leépítésére, és

hidakat akar építeni kelet és délkelet felé.

„Az uniós külhatárok védelmére, a belbiztonságra, valamint a terrorizmus és radikalizálódás elleni küzdelemre helyezzük a hangsúlyt" - húzta alá Kurz.