150 ezer tehenet vágnak le egy járvány miatt Új-Zélandon

2018.05.28. 12:00

Egy baktérium okozta járvány terjed Új-Zélandon, amely teheneket fertőz meg. A kormány most kénytelen komoly lépéseket tenni.

Az új-zélandi egészségügyi hatóság szakemberei azt tervezik, hogy 150 ezer tehenet levágnak Új-Zélandon. Ezt azért teszik, hogy megfékezzenek egy baktérium okozta járványt, ami már az országos állományt fenyegeti - írja az abcNews.

Az elmúlt hónapokban 28 ezer tehenet vágtak le"Forrás: RIA Novosti/Vitaliy Timkiv "

A politikusok és a helyi agráripar vezetői hétfőn jelentették be a tervet. Azt mondják több millió dollár veszteséget jelent majd az akció, de ha sikerül, Új-Zéland lesz az első ország, ami megfékezi a Mycoplasma bovis nevű baktérium okozta járványt.

A baktériumot tavaly júliusban fedezték fel az országban először.

Eddig 38 farmon jelentették a betegséget.

Az eddigi európai és amerikai megfigyelések során sikerült megállapítani, hogy a betegség tőgy- és tüdő-, valamint ízületi gyulladást okoz az állatoknál.

A hatóságok azt közölték, hogy minden farmon levágják a teheneket, ahol megtalálják a baktériumot.

Nemcsak a beteg állatokat ölik le, hanem az egészséges teheneket is. Az illetékes szervek bármikor meglátogathatnak egy farmot, ugyanis erre joguk van.

Érdekesség, hogy Új-Zélandon kétszer annyi tehén él, mint ember. Az ország kiemelkedő exportterméke a tej. 

Az elmúlt hónapokban 28 ezer tehenet vágtak le, és további 128 ezret kell majd az elkövetkezendő egy vagy két évben. A betegség felszámolása 616 millió dollárba fog kerülni. A szakemberek továbbra is vizsgálják, hogy miképp kerülhetett be a baktérium az országba.