Ferenc pápa: Soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása

FERENC pápa
A katolikus egyházfő idén januárban több dél-amerikai országba, köztük Chilébe is ellátogatott.
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa a chilei papsághoz intézett, csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében azt ígérte, soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása, utalva a latin-amerikai országban katolikus papok által elkövetett szexuális visszaélésekre és azok eltussolására.
Vágólapra másolva!

Ferenc az első pápa, aki nyilvánosan elítélte a papi pedofíliát és az ilyen esetek eltussolását.

Levelében a katolikus egyházfő elismerően szólt azokról az áldozatokról, akik annak ellenére vállalták az igazság feltárását, hogy üldöztetésben volt részük, és egyházi vezetők megpróbálták lejáratni őket.

- írta levelében a pápa.

Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA/Vatikán sajtóhivatala/-------------------

Az egyházfő június 1. és 3. között fogadja Fernando Karadima pedofil pap áldozatainak második csoportját, miután néhány héttel korábban már fogadott három áldozatot, három férfit.

Ferenc pápa nemrégiben rövid-, közepes és hosszú távú változtatásokat ígért, miután elolvasta a papi pedofília ügyében lefolytatott vizsgálat következtetéseit.

Greg Burke vatikáni szóvivő csütörtökön bejelentette, hogy a papok által elkövetett szexuális visszaélések és azok eltussolása ügyében nyomozó bizottság tagjai lelkipásztori látogatásra visszatérnek Osorno egyházmegyébe. A szóvivő azt mondta, hogy Charles Scicluna érsek és Monsignor Jordi Bertomeu ezúttal nem nyomozást folytat, hanem segíteni szeretne Chilének kilábalni a válságból.

Osorno egyházmegye erősen megosztott, amióta Ferenc pápa 2015-ben Juan Barros püspököt nevezte ki az egyházmegye élére más chilei püspökök tiltakozása ellenére. Barros volt Fernando Karadima, a legismertebb pedofil pap helytartója, és Karadima áldozatai azzal vádolták meg, hogy szemtanúja volt az ellenük elkövetett visszaélésekről, de nem vett tudomást róluk.

Barros tagadta a vádat, de egyike volt annak a 30 chilei püspöknek, aki május 18-án lemondott, miután Scicluna és Bertomeu átadta a chilei egyház papjai által elkövetett visszaélésekről és azok eltussolásáról szóló 2300 oldalas jelentését.

A pápa korábban védelmébe vette Juan Barrost, akit azzal gyanúsítottak, hogy az 1980-as és 90-es években eltussolta Karadima ügyeit, ami árnyat vetett a pápa januári chilei látogatására is.

A vatikáni igazságszolgáltatás Karadimát 2011-ben bűnösnek találta és bűnbánó életmódra ítélte.