Semmibe veszik a jogot Soros európai aktivistái

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
LAMPEDUSA, ITALY - SEPTEMBER 02: Refugees and migrants wait to transfer from a overcrowded small wooden boat to an Irish War Ship after being assisted and prepaired with life vests and drinking water by search and rescue crew members form German NGO Sea-Eye about 46 nautical miles (nm) into Libyan initiated restriced area on September 2, 2017. The security situation for SAR NGOs such as Sey-Eye has deteriorated graviered after the so called Libyan Cost Guard has expand their search and rescue territory from 12nm to 72nm. At the same time, the numer of rescued people from distress by NGOs has been declined because of this fact. (Picture:Christian Marquardt) (Photo by Christian Marquardt/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Magyar Idők egy összeállítást közölt szombati cikkében, amelyben összefoglalta, hogy egyes európai országokban, milyen okok vezettek a bevándorlást titokban támogató esetenként egyenesen elősegítő NGO-k (nem kormányzati szervezetek) szigorúbb szabályozásához. Elöljáróban megállapítható, hogy valamennyi, a Magyar Idők által felsorolt országban visszaéléseket követettek el a helyi sorosista leányvállalatok, és a szabályok megkerülésével/kijátszásával dolgoztak Európa migránsokkal történő elárasztásán. Ami aztán valamennyi országban a szabályok, a felügyelet szigorításához vezetett.
Vágólapra másolva!

Olaszország

A korábbi olasz kormányok tehetetlenül álltak a hatalmas, soha nem látott mértékű migránsáradat problémájával szemben, és ebből következően a bevándorlást ösztönző és támogató civil szervezetekkel sem tudtak mit kezdeni.

LAMPEDUSA, ITALY - SEPTEMBER 02 Forrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

Tavaly aztán robbant a bomba, amikor Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész azt állította, hogy bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy a fenti civil szervezetek érdekeltté váltak a menekültbizniszben, segítik az embercsempészek munkáját, és már a líbiai partokon felveszik a migránsokat hajóikra, hogy behozzák őket Európába.


– hangoztatta Zuccaro egy tavalyi televízióinterjúban.

Válaszlépésként az olasz kormány úgynevezett magatartási kódexet hozott létre a civil szervezetek működésére vonatkozóan, valamint elkezdte az NGO-k pénzügyi átvilágítását is.

A Magyar Idők megjegyzi, hogy érdekes, hogy pont a sorosista Orvosok Határok Nélkül civil szervezet nem kapcsolódott a magatartási kódexhez. Emellett pedig egy másik szervezet azt is kifogásolta, hogy mostantól egy olasz rendőrnek is a fedélzeten kell lennie, amikor a mentést végzik.

Németország

Németországban miután Angela Merkel meghirdette a Wilkommenskultur politikáját, a migránsok özönleni kezdtek és nem csak a hatóságok segítségével.

A Magyar Idők felidézi, hogy 2015 őszén megannyi civil taxiztatta a migránsokat Ausztriából Bajorországba.

Olasz rendőrök a milánói központi pályaudvar környékén időző migránsokat ellenőriznek. A balkáni migrációs útvonalon jelenleg is 60-80 ezer migráns tartózkodik. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Flavio Lo Scalzo


A Peng Collective nevű szervezet egy olyan online szerveződést indított, amely azt célozta, hogy mindenki minél több menekültet vegyen fel és vigyen el a bajorországi célállomásra.

A kezdeményezést a mai napig legitimnek tartják honlapjukon, és véleményük szerint a migránsoknak nyújtott segítség nemcsak gesztus, hanem politikai állásfoglalás a határellenőrzés nélküli, szabad mozgás mellett.

2015 őszén, a határőrizet részleges visszaállítása után a bajor rendőrök több száz civilt vettek őrizetbe a migránsok jogszerűtlen szállítása miatt.

Lengyelország

Lengyelországban is szigorítottak a közelmúltban az NGO-k finanszírozásának ellenőrzésén: ezentúl egy kormányzati hivatal felügyeli a hozzájuk áramló pénzeket.


A központosítás itt nem ért véget, hiszen egyúttal 22 millió euróra (mintegy negyven százalékkal) növelte a lengyel kormány a civileknek juttatott támogatást.

Természetesen az ottani sorosista NGO-k azonnal támadták a reformot és a civil szféra manipulációjával vádolták az ország vezetését.

Görögország

A dél-európai ország talán a leginkább kitett a migránsválságnak. A 2015-ös migrációs robbanáskor számos nemzetközi szervezet érkezett a görög partokhoz, hogy segítsék a menekültek kimentését. A szigeteken ez komoly káoszt okozott: tudósítások a koordináció hiányáról, az aktivisták önkéntes akcióiról és a menedzselés nehézségeiről szóltak.

2016-ban aztán itt is meghúzták az NGO-knak a határokat, új szabályozást vezettek be, amelynek értelmében komolyabban ellenőrzik azóta az országban tevékenykedő civil szervezeteket.

A man carries his child shortly after arriving with other migrants and refugees on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on October 19, 2015. The Greek coastguard on October 18 said five more migrants including a baby and two boys had died trying to cross the Aegean Sea from neighbouring Turkey. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Amennyiben az aktivisták és az NGO-k nem regisztrálnak, nem szerzik meg a megfelelő engedélyeket, komoly büntetésekkel számolhatnak.

Mióta életbe lépett a szabályozás, több nemzetközi aktivista került bíróság elé embercsempészet és bűnszervezetek segítésének vádjával.

Azóta számos civil aktivista jelezte, hogy a rendőrség házkutatást tartott náluk és szóban is fenyegette őket a szabályok áthágásának következményeivel.

Spanyolország

Spanyolországban is problémát okozott a helyi civil szervezetek „mentő" tevékenysége.

A Magyar Idők felidézi, hogy a spanyol és a marokkói bíróságok elé kellett állni annak a civil aktivista újságírónőnek, aki a Walking Borders nevű szervezet élén a Földközi tengeren segítette a migránsok kimentését.


Egy másik vízimentő férfi is híressé vált azzal, hogy egy adományozott luxusjachttal járja a Földközi-tengert, és már 15 ezer embert kimentett. A férfit már megbüntették az olasz hatóságok, amiért a nemzetközi vizeken felvett menekülteket az olasz partokra szállította, ahelyett, hogy a líbiai parti őrségre hagyta volna a visszatoloncolásukat.

Tevékenységük hátteréről nem tudunk sokat, de az erősen vitatott.