A bevándorlásellenes jobboldal nyeri a választást Szlovéniában

JANSA, Janez
Ljubljana, 2018. június 3. Janez Jansa volt miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke nyilatkozik, miután szavazott a szlovén előrehozott parlamenti választásokon Ljubljanában 2018. június 3-án. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Vágólapra másolva!
A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre a vasárnapi szlovéniai előrehozott parlamenti választásokon leadott szavazatok közel 90 százalékos feldolgozottságánál is - közölte a szlovén választási bizottság.
Vágólapra másolva!

90 százalékos fedolgozottságnál az SDS 25,13 százalékon áll,

a második helyre Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) került 12,7 százalékkal. Harmadik helyen végzett Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10,4 százalékkal, a Baloldal (Levica) 9,11 százalékkal és a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,47 százalékkal.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesítene az Új Szlovénia (NSi) 7,15 százalékkal, Alenka Bratusek Pártja 5 százalékkal, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 4,97 százalékkal és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,24 százalékkal.

Janez Jansa volt miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Janez Jansa a választások estéjének megtartott beszédében kiemelte: az SDS nyitott az együttműködésre, a tárgyalásra és koalíciókra a többi párttal.

- tette hozzá. Úgy vélte:

aki felrója Szlovéniának, hogy nem szolidáris, mert különbséget tesz gazdasági migránsok és menekültek között, az nem látja az Európai Unió kulcsproblémáját.

Sarec gratulált Jansának a győzelemhez, de megismételte korábbi nyilatkozatát, mely szerint nem lép koalícióra a jobboldali politikussal. Azokat a pártokat azonban, amelyek vele hasonló elveket vallanak, koalícióra hívta.

A harmadik helyen végzett szociáldemokraták elnöke,

Dejan Zidan ügyvivő mezőgazdasági miniszter a párt rossz szereplése miatt lemondott pártvezetői tisztségről.

Miro Cerar ügyvivő kormányfő, akinek pártja közel 10 százalékkal a negyedik helyen végzett, azt mondta: pártja fontos szereplője maradt a szlovén politikának és a parlamentnek.

Ahogy azt megírtuk, a bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt a kampányban folyamatosan növelte támogatottságát. Az illegális migráció veszélyeiről beszélt, valamint a szlovéniai robosztus gazdasági növekedés előnyeinek az igazságosabb szétosztása mellett érvelt.