Brit belügyminiszter: Továbbra is az iszlamista terrorizmus a legnagyobb veszély

Sajid Javid, új brit belügyminiszter
Britain's newly appointed Home Secretary Sajid Javid exits the Home Office to pose for a photograph in central London on April 30, 2018. Sajid Javid was named Monday as Britain's new interior minister after Amber Rudd resigned as home secretary, having "inadvertently misled" lawmakers about deportation targets for illegal immigrants. Prime Minister Theresa May's Downing Street office announced the appointment in a statement. Javid was previously Britain's communities minister. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
A brit belügyminiszter szerint növekszik a szélsőjobboldali terrortámadások veszélye Nagy-Britanniában, de a legnagyobb fenyegetést továbbra is a szélsőséges iszlamista indíttatású terrorizmus jelenti.
Vágólapra másolva!

Sajid Javid, aki hétfőn ismertetett egyes részleteket a brit kormány felülvizsgált terrorizmusellenes stratégiájából, beszédében azt mondta, a brit elhárító és bűnüldöző szolgálatok az elmúlt öt évben 25 iszlamista kötődésű merényletterv végrehajtását akadályozták meg.

- mondta.

Sajid Javid Forrás: AFP/Ben Stansall

Szerinte a szolgálatok nyilvántartásában 20 ezer olyan további személy szerepel, akik ellen a múltban vizsgálat folyt, és akik továbbra is veszélyt jelenthetnek.

A belügyminiszter szerint az al-Kaida terrorhálózat még mindig veszélyes, de a legfőbb fenyegetés az Iszlám Állam működése.

- mondta.

Az Iszlám Állam jelentette veszélyre nemrégiben a brit belső elhárítás (MI5) vezérigazgatója is felhívta a figyelmet.

Andrew Parker egy májusi biztonságpolitikai konferencián azt mondta, a nyugati elhárító szolgálatok megítélése szerint az Iszlám Állam Európában készülhet az eddigieknél összetettebb, pusztító merényletekre, miután jórészt kiszorult közel-keleti területeiről.

Parker szerint a londoni Westminster hídon tavaly márciusban elkövetett gázolásos és késeléses merénylet óta - amelyben öten haltak meg, köztük egy rendőr - a brit elhárító szolgálatok

12 nagy-britanniai merényletterv végrehajtását akadályozták meg.

Nagy-Britanniában a westminsteri támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, ezeknek 36 halálos áldozatuk volt.

Sajid Javid belügyminiszter hétfői beszédében azt is mondta, hogy

az iszlamista fenyegetés mellett erősödik a jobboldali szélsőség jelentette terrorveszély is.

Mint mondta, a brit elhárító szolgálatok a Westminster hídon elkövetett terrortámadás óta négy szélsőjobboldali indíttatású merényletet akadályoztak meg.

A belügyminiszter szerint ez az összetett és többirányú terrorfenyegetés és a tavalyi terrortámadási hullám megmutatta, hogy a terrorellenes hatóságok által gyűjtött hírszerzési információkat az eddiginél sokkal szélesebb körben és gyorsabban meg kell osztani. A brit kormány ezért azt tervezi, hogy

az MI5 feloldja a titkosítás alól és megosztja a helyi közösségek rendőri erőivel, illetve az önkormányzatokkal azokat az értesüléseket, amelyeket terrorista szimpátiával gyanúsítható britekről gyűjtött össze.

Javid szerint így hamarabb észre lehet majd venni a készülő terrortámadások előjeleit, például azt, ha egy helyi közösségen belül valaki gyanús vegyszereket vásárol gyanúsan nagy mennyiségben.

A belügyminiszter szerint a terrorellenes stratégia további fontos eleme a közösségi médiacégek bevonása. Ennek jelentőségét illusztrálandó elmondta,

a Facebook csak az idei első negyedévben 1,9 millió olyan tartalmat távolított el felületeiről, amelyek az al-Kaidától vagy az Iszlám Államtól származtak.

Javid szerint a brit kormány az idén 50 millió fonttal, több mint 750 millió fontra (csaknem 280 milliárd forintra) növeli a terrorellenes rendőri hatóságok közvetlen működésére fordított költségvetési ráfordítást, emellett több mint 1900 fővel növeli a hírszerzési és biztonsági szolgálatok létszámát.