Hongkongban megemlékeztek a 29 évvel ezelőtti Tienanmen-téri vérengzésről

Turisták fotózkodnak a pekingi Tienanmen téren, a kínai demokratikus diákmozgalom leverésének 26. évfordulója előtti napon. A Kínai Néphadsereg 1989. június 4-én támadta meg a pekingi Tienanmen téren hat héten át tüntető politikai reformokat követelő több
Turisták fotózkodnak a pekingi Tienanmen téren, a kínai demokratikus diákmozgalom leverésének 26. évfordulója előtti napon. A Kínai Néphadsereg 1989. június 4-én támadta meg a pekingi Tienanmen téren hat héten át tüntető politikai reformokat követelő több ezer egyetemistát. A beavatkozás során ezernél is több ember vesztette életét http://www.origo.hu/nagyvilag/20090604-kina-az-1989es-tienanmen-teri-tuntetesek-leveresenek-20-evfordulojat-hallgatja.html
Vágólapra másolva!
Ezrek emlékeztek meg Hongkongban a pekingi Tienanmen téren tartott, demokratikus változásokat követelő tüntetések 29 évvel ezelőtti véres felszámolásáról.
Vágólapra másolva!

Míg a szárazföldi Kínában szigorúan tilos mindenféle nyilvános megemlékezés az 1989. június 4-i eseményekről, addig ezrek özönlöttek gyertyával a kezükben virrasztásra a különleges közigazgatási övezetnek számító Hongkong Viktória parkjába.

A Human Rights in China (HRiC) jogvédő szervezet a nap folyamán közzétette a "Tienanmen téri anyák" nevű mozgalom Hszi Csin-ping kínai elnöknek címzett levelét, amelyben

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az évfordulón

felszólította a kínai hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a Tienanmen téri tüntetéseken megölt, őrizetbe vett vagy eltűnt aktivistákra vonatkozó információkat.

A Tienanmen tér 2015-ben Forrás: AFP/Fred Dufour

Az amerikai diplomácia vezetője a tavaly rendőrségi őrizetben meghalt, 2010-ben Nobel-békedíjal kitűntett Liu Hsziao-po kínai ellenzéki aktivistát idézte: "Június 4-e szellemeit még nem helyezték nyugalomra".

Pompeo hozzáfűzte:

A kínai külügyminisztérium közleményében "határozottan elutasította" Pompeo nyilatkozatát,

a pekingi vezetés belügyeibe való beavatkozásnak nevezve a tárcavezető szavait.

- jelentette ki Hua Csun-jing, a kínai tárca szóvivője.

A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én hajnalban látott neki, hogy kiürítse a Tienanmen teret, amelyet hét héttel korábban foglaltak el a demokratikus változásokat, a többi között szólásszabadságot követelő tiltakozók.

A művelet halálos áldozatainak számát csak megbecsülni lehet, miután a történtek Kínában tabunak számítanak.

A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, emellett 7-10 ezer ember meg is sebesült.