Eloltották a tüzet Csernobilnál

csernobil, baleset, tűz
A picture taken with a mobile phote shows smoke rising near the Chernobyl nuclear power plant on June 4, 2018, after a wildfire has broken out at the exclusion zone around Chernobyl nuclear power plant. Ukrainian authorities on Tuesday said a wildfire had broken out in the exclusion zone around Chernobyl nuclear power station, the scene of the world's worst nuclear accident in 1986, but radiation remained within safe limits. "Radiation levels have not risen either inside the exclusion zone or in adjoining areas," the zone's administration said in a statement. / AFP PHOTO / Natalka LEVINA
Vágólapra másolva!
Sikerült eloltani a tüzet a csernobili zónában lévő erdős területen, ott, ahol a legmagasabb a sugárzás szintje. Már csak az aljnövényzet és néhány fa izzik.
Vágólapra másolva!

Befejezték a tűzgócok oltását a Kopacsi nevű elhagyatott település környékén.

Az Interfax hírügynökség szerint nyílt tűz már nem ég sehol sem, három helyen parázslik még az aljnövényzet, illetve izzanak a kidőlt fák és tönkök.

A lángok oltásában150 tűzoltó vesz részt. Még vizsgálják a tűzvész okát.

Forrás: AFP/Natalka Levina

A hivatal tájékoztatása szerint Kijevben, Csernobilban és az atomerőműhöz tartozó ipari területen a sugárzás szintje a normákon belül van.

Szerda reggel attól féltek, hogy az északi szél a főváros felé fújja a füstöt, de a rendkívüli helyzetek hivatala megnyugtatta a lakosokat, hogy

nem kell tartaniuk a füsttől.

A csernobili zónában lévő Vörös-erdőben - azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje - kedden lobbant lángra a bozót, majd a tűz átterjedt az erdős területre is, estére már tízhektáros területen égett az erdő.

A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel, amelyet egyébként az 1986-os baleset után evakuáltak és ledózeroltak. A sugárzás szintje az atomerőműtől 8 kilométerre olyan magas volt, hogy a fenyőerdő fái vörösesbarnák lettek. Innen kapta a nevét a Vörös-erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.