Donald Trump bátorságát és érettségét dicsérte az orosz elnök

diplomacy Horizontal Russian President Vladimir Putin speaks in Vienna, Austria, June 5, 2018. 
President Putin is on a one-day state visit to Austria. / AFP PHOTO / APA / HANS PUNZ / Austria OUT
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök „bátor és érett” döntést hozott azzal, hogy belegyezett a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel Szingapúrban június 12-én tartandó csúcstalálkozóba - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai állami műsorszolgáltatónak (China Media Group) adott interjújában, amelyből részleteket a hírügynökségek szerdán virradóra tettek közzé.
Vágólapra másolva!

Putyin kínai látogatása küszöbén adott interjújában elismerte, hogy számára a meglepetés erejével hatottak az észak-koreai vezetésnek a feszültségek enyhítése érdekében tett intézkedései. Ugyanakkor kifejezte reményét a tervezett csúcstalálkozó eredményességét illetően.

„Végül is abban bízom, hogy ez a kétségkívül nagyon bátor és érett döntés, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke hozott, hogy közvetlen kapcsolatba lép Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, vagyis ez a találkozó megvalósul, amelytől mindannyian pozitív eredményeket várunk” - mondta Putyin.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Hans Punz

Az orosz elnök külön figyelmet fordított a phenjani vezetés intézkedéseire: „Azt látjuk, hogy az észak-koreai vezetés, őszintén szólva számomra váratlanul, mondhatnám példa nélkül álló lépésekre szánta el magát a feszültségek enyhítésére.”

„Először is bejelentették, hogy véget vetnek a rakétateszteknek és a kísérleti nukleáris robbantásoknak. Ezenfelül felszámolták az atomfegyverek tesztelésére szolgáló egyik legnagyobb kísérleti telepüket is” - emlékeztetett Putyin. Az orosz elnök szerint „ezek kétségkívül az atomfegyver-mentesítés irányába tett gyakorlati lépések”. „S ez a mi közös célunk” - fűzte hozzá.

Mint mondta, Észak-Koreának jelenleg biztonsági garanciák kellenek.

Abszolút garanciák kellenek

„Megértem az észak-koreai vezetést, amikor arról beszél, hogy a teljes atomfegyver-mentesítéshez biztonsága érdekében abszolút garanciákra van szüksége” - hangsúlyozta az orosz államfő.

„Amit lehetséges és szükséges is elmondani, az, hogy haladni kell a feszültségcsökkentés, s végtére az atomfegyver-mentesítés útján” - jelentette ki Putyin. „Hogyan is lehetne másként? Másként el sem lehet képzelni, különösen azokat a tragikus eseményeket követően, amelyek Líbiában és Irakban történtek, és amelyek az észak-koreaiak szeme előtt lebeg. Ezért magától értetődő, hogy garanciákat fognak követelni” - emelte ki Putyin. Ugyanakkor hozzátette: egyelőre még nehéz lenne megmondani, milyen biztosítékok, és milyen határidők között lennének megvalósíthatóak.

Hasonló helyzetben

Az orosz elnök egyben rávilágított Moszkva és Peking álláspontjainak hasonlóságára az észak-koreai válság rendezésében.

„Ami a Koreai-félszigetet illeti, álláspontjaink, mint azt a diplomaták mondani szokták, nagyon közeliek egymáshoz, vagy teljességgel megegyeznek. Inkább ez utóbbi” - fogalmazott Putyin. „Mi kezdeményeztük a Koreai-félsziget helyzetének rendezését szolgáló úgynevezett (orosz-kínai) útitervet. A Kínai Népköztársaság az utóbbi időben sokat tett, hogy a helyzet valamelyest lehiggadjon. Nagyon örvendünk ennek, és minden eszközzel támogatni is fogjuk ezt” - tette hozzá az orosz elnök.

Reményét fejezte ki, hogy a józan ész kerekedik felül, a nyugati országok fokozatosan feloldanak minden "törvényellenes" korlátozást, amely árt a világgazdaságnak is, és rendeződik Oroszország viszonya a partnerországokkal, köztük az Egyesül Államokat, illetve azokkal az országokkal is, amelyek neki engedelmeskedve vezettek be szankciókat Moszkva ellen.

Putyin az új elnöki ciklus elsődleges feladatának tekinti azt, hogy a nemzetközi porondon olyan kép alakuljon ki Oroszországról, mint amely szigorúan és maradéktalanul betartja a nemzetközi jogot, tiszteli a partnereit, és arra törekszik, hogy tiszteletben tartsák az ő érdekeit is. Oroszország nagy figyelmet szentel a hagyományos és megbízható partner-, szövetséges és baráti országokkal, köztük Kínával ápolt viszonynak.