Irakban elfogták a 14 éves wiesbadeni lányt megerőszakoló gyilkost

Wiesbaden, 2018. június 9. A wiesbadeni rendőrség által 2018. június 9-én közreadott, keltezetlen felvétel Ali Bassár iraki férfiről, akit egy 14 éves német lány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak. A húszéves férfit az előző napon fogták el Irakban a német hatóságokkal együttműködő kurd biztonsági szervek, akik ezen a napon Németországba szállítják a gyanúsítottat a jogi eljárás megkezdéséhez. (MTI/EPA/Wiesbadeni rendőrség)
Vágólapra másolva!
Elfogták Irakban a német sajtóban Susanna néven azonosított 14 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsított iraki férfit - jelentette be Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A 20 éves gyilkos migránst a kurd biztonsági szervek fogták el péntekre virradóra Irak északi részén, a kurd autonóm területen, Erbíl közelében. Elfogása a német és a kurd hatóságok sikeres együttműködésének eredménye - mondta Horst Seehofer a Szász-Anhalt tartománybeli Quedlinburgban, a szövetségi kormány és a tartományok belügyi egyeztető fóruma, az úgynevezett belügyminiszteri konferencia ülése után, sajtótájékoztatón.

Ali Bassár Forrás: MTI/EPA/Wiesbadeni rendőrség/-------------------

Tovább vizsgálják a bizonyítékokat

Az Ali Bassár nevű gyanúsított kézre kerítése nem vigasz az áldozat családjának, de a brutális bűncselekmény feltárása és az elkövető felelősségre vonása szempontjából nagyon fontos - tette hozzá a miniszter, kiemelve, hogy további elemzést igényelnek a gyanúsított ellen talált bizonyítékok.

Nem tudják, hogy jutott vissza

Az egyelőre nem ismert, hogy miként kerülhet vissza Németországba Ali Bassár, aki

menedékkérőként érkezett az országba 2015-ben

- derült ki pénteken Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen Maria Adebahr külügyi szóvivő kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs kiadatási egyezmény Németország és Irak között, de ez nem zárja ki azt, hogy egyes esetekben valamelyik fél kérésére a másik átad a területén tartózkodó személyeket.

Volt még egy gyanúsított

A német nyilvánosságban felháborodással fogadott kettős bűncselekménynek az iraki menedékkérő mellett egy másik gyanúsítottja is volt, egy 35 éves török menedékkérő, akit szabadon engedtek, mert nem bizonyult megalapozottnak a gyanú.

A wiesbadeni illetőségű áldozatot a nyomozás eddigi megállapításai szerint május 22-én vagy 23-ra virradóra megerőszakolták, majd meggyilkolták, és holttestét elrejtették egy nehezen megközelíthető ipari terület közelében, a Hessen tartományi város külterületén. Az áldozatot május 22. óta eltűntként tartották nyilván, keresésében több száz rendőr vett részt, holttestét szerdán találták meg.

Álnéven menekült

A helyi rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint Ali Bassárról egy 13 éves migráns szolgált a legfontosabb információkkal. Azonban mire a gyanúsított nyomára bukkantak, már csak azt tudták megállapítani, hogy a családjával együtt távozott az országból. Az eddig ismert nevüktől eltérő személyazonossággal Düsseldorfból repülővel Isztambulba, onnan pedig az iraki Erbílbe utaztak.
Ez június elején történt, amikor Ali Bassár még nem volt hivatalosan gyanúsított, és nem állt körözés alatt.

A papírok rendben voltak

Pénteken a hatóságok tájékoztatása alapján kiderült, hogy a nyolcfős család úti okmányai rendben voltak, és megfelelően ellenőrizte is őket a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség, de a repülőjegyeken más nevek álltak. Ezzel kapcsolatban Harald Neymanns belügyminisztériumi szóvivő a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a szövetségi rendőrség csak az úti okmányok ellenőrzésére jogosult, a repülőjegyeket pedig mindig az adott légitársaság kezeli.

"Politikummá vált"

A Spiegel Online hírportál kiemelte, hogy az eset "politikummá vált", bekerült a politikai viták témái közé, aminek az az oka, hogy a gyanúsított menedékkérő. A különböző oldalak megkezdték a harcot, amely arról szól, hogy milyen jelentést hordoz az ügy a közösség, a társadalom számára. Különösen a legnagyobb ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) érvényesítené a saját értelmezését, a berlini vezetés menekültpolitikájának bírálatára építő párt tüntetést is szervez szombatra Mainzba. A demonstráción menekültpolitikai szigorításokat szorgalmaznak majd. Alice Weidel társelnök pénteken lemondásra szólította fel Angela Merkel kancellárt és kormányát, szerinte Susanna halála a szövetségi kormány befogadó menekültpolitikájának következménye.

A felháborodással és a politikai küzdelemmel kapcsolatban a Bild a hírportálján idézte Thomas Feltes kriminológust, a bochumi Ruhr-vidéki Egyetem (RUB) kutatóját, aki kiemelte, hogy érdemes lenne tartózkodni a gyanúsított származására támaszkodó előítéletekkel, mert kriminalisztikailag nem igazolható, hogy az ilyen bűncselekményeknél szerepe van az etnikai hovatartozásnak.
A szakértő hangsúlyozta: "nem a származás, hanem a szociális, társas környezet segíti elő a bűncselekmények elkövetését".