Az osztrák kancellár hozhatja össze a Trump-Putyin találkozót

Horizontal SUMMIT G 20 DIPLOMACY PRESIDENT ATTITUDE SEATED GESTURE
Az orosz - amerikai csúcstalálkozót állítólag Bécsben, vagy Helsinkiben rendezhetik.
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz államfő arra kérte pár nappal ezelőtti ausztriai látogatásán Sebastian Kurz osztrák kancellárt, hogy próbáljon számára megszervezni nyárra egy bécsi találkozót Donald Trump amerikai elnökkel - jelentette a Wall Street Journal pénteken.
Vágólapra másolva!

Az amerikai politikai-üzleti konzervatív napilap arról számolt be névtelenséget kérő diplomáciai forrásokra hivatkozva, hogy a keddi látogatáson

Kurz elfogadta a felkérést,

és ígéretet tett rá, hogy megkeresi vele Trumpot.

Sebastian Kurz Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

Semleges helyszínen

A WSJ értesülései szerint mindkét fél szeretné tető alá hozni a kétoldalú találkozót, Putyin azonban nem akarja, hogy erre az Egyesült Államokban kerüljön sor, inkább egy semleges helyszínt részesítene előnyben. Az orosz elnök állítólag azt mondta, hogy kész találkozni amerikai kollégájával Trump júliusi európai látogatása során.

Megfontolják

Mint írták, a Fehér Ház fontolgatja az ajánlatot. „Noha a két vezető korábban beszélt egy találkozó lehetőségéről, egyelőre nincs bejelentenivalónk” - közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

A berlini nagykövettel is egyeztet

Bennfentesek szerint az osztrák kancellár jövő szerdai németországi látogatásán Richard Grenellel, az Egyesült Államok új berlini nagykövetével fog egyeztetni a kérdésről, aki elemzők szerint szoros kapcsolatban áll Trump belső körével. A Wall Street Journal úgy értékelte ezen fejleményeket, hogy így a korábban vártnál hamarabb létrejöhet a Trump-Putyin találkozó.

Vlagyimir Putyin és Donald Trump a hamburgi G20 csúcson, 2017 júliusában Forrás: AFP/Saul Loeb

Kétszer már találkoztak

A két elnök most találkozna harmadszor egymással, de ez lenne az első olyan tárgyalásuk, amelyet nem valamely többoldalú találkozó alkalmából, hanem kizárólag az orosz-amerikai kapcsolatok fejlesztése érdekében szerveznek.