Német belügyminiszter: Változásra van szükség a menekültpolitikában

HORIZONTAL migration
Migrants wait for a first registration at the registration point for asylum seekers in Erding near Munich, southern Germany, on November 15, 2016. The refugees from Eritrea came by plane from Italy. / AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Alapvető változásra van szükség a német menekültpolitikában - mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a tárca hónapok óta formálódó menekültügyi reformcsomagjával kapcsolatban elmondta, hogy Németországnak a menekültügyben nincsen a jövő kihívásainak megfelelő szabályrendszere, ezért elkészítettek egy 63 intézkedésből álló "mestertervet", amelyet kedden mutatnak be.
Vágólapra másolva!

A Bild am Sonntag értesülése szerint a terv berlini bemutatója előtt még kemény tárgyalások várnak a miniszterre, mert Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke fenntartásokkal viszonyul az egyik legfőbb javaslathoz.

Horst Seehofer

véget vetne annak például, hogy mindenkit beengednek az országba, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni.

Elképzelése szerint a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrségnek meg kell tagadnia a belépést az iratok, úti okmányok nélkül érkező emberektől, és a korábban már elutasított menedékkérőktől is, ha vissza akarnak térni Németországba. Angela Merkel viszont attól tart, hogy Németország konfliktusba kerül a szomszédos államokkal, ha nagyobb számban utasít vissza menedékkérőket a határon.
A reformcsomag több elemét már korábban ismertették.

Migránsok Münchenben Forrás: AFP/Christof Stache

A legfontosabbként a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján ANkER központnak nevezett létesítményeket tartják számon. Ezek új típusú befogadóközpontok, amelyek arra szolgálnak, hogy az országba lépéstől egészen a menedékjogi kérelem jogerős lezárásáig elhelyezzék a menedékkérőket.
A Bild am Sonntag beszámolója alapján a menedékkérők ellátásában is irányváltás várható: a belügyminisztérium javaslata szerint a menedékkérők az ANkER központokban

kizárólag természetbeni ellátást kapnának, készpénzjuttatásuk pedig megszűnne.


Horst Seehofer a menekültügyi "mestertervet" kedden délután mutatja be Berlinben Gerd Müllerrel, a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító minisztérium CSU-s vezetőjével, aki egy vasárnapi nyilatkozatában kiemelte, hogy nemcsak a menekültpolitikát, hanem a fejlesztési együttműködés politikáját is új alapokra kell helyezni.
A miniszter az Augsburger Allgemeine című lapnak elmondta, hogy az államnak a magántőkéből finanszírozott munkahelyteremtő beruházások ösztönzésére, valamint az oktatás és a szakmai képzés, továbbképzés területére kell összpontosítania, és elsősorban Afrikával kell foglalkoznia.

- mondta Gerd Müller.
A belügyminisztérium menekültügyi reformcsomagjáról elmondta, hogy "intenzívebbé" kell tenni a határvédelmet és az elutasított menedékkérők hazajuttatását.