A bajorok már a határról visszaküldenék a migránsokat

Alexander Dobrindt
Seeon, 2018. január 4. Alexander Dobrindt, a CSU parlamenti képviselőinek vezetője sajtóértekezletet tart a bajorországi Seeon kolostorban 2018. január 4-én, pártja szövetségi parlamenti képviselőinek háromnapos tanácskozása előtt. Balról Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Vágólapra másolva!
A bajor Keresztényszociális Unió, a CSU egyik vezető politikusa szerint a párt mindenképp kitart amellett, hogy a migránsok belépését a német határon el lehessen utasítani. Alexander Dobrindt, a CSU szövetségi parlamenti képviselőinek vezetője kedden Berlinben kijelentette: pártja ragaszkodik ehhez.
Vágólapra másolva!

A CSU-politikus egyben elutasította azt a javaslatot, hogy várják meg a június végén megrendezésre kerülő uniós csúcsot egy európai megoldás érdekében. „Nincsenek olyan elvárásaim, hogy ez a csúcs lényegi megállapodásokat hozna" - hangsúlyozta Dobrindt. Mint mondta, Horst Seehofer német belügyminiszter menekültügyi reformtervének fontos részét képezi az is, hogy

a már más uniós tagállamban regisztrált menekülteket és migránsokat utasítsák el a német határon.

Dobrindt hangsúlyozta, hogy a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió, a CDU több politikusa is jelezte, támogatni fogja ezeket az elképzeléseket. Ugyanakkor Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU új főtitkára szerint a párt vezető szervei hétfőn felsorakoztak Angela Merkel német kancellár mögé, aki szerint tartózkodni kell az egyoldalú, nemzeti szintű lépésektől.

Alexander Dobrindt, a CSU parlamenti képviselőinek vezetője Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

Dobrindt ezzel összefüggésben leszögezte, hogy

nincs szó ilyesmiről.

A CSU-politikus egyben emlékeztetett, hogy csak Franciaország 85 ezer embert utasított el tavaly a francia-olasz határon. Hozzátette, hogy becslései szerint a

Németországba érkező menekültek harmadát már más EU-tagállamban regisztrálták.

Dobrindt elismerte, hogy Seehofer menekültügyi "mesterterve" túlmutat a kormánypártok koalíciós szerződésén, arra azonban mégis szükség van az újabb felismerések tükrében.
A CSU-politikus úgy értékelte, hogy a nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt,

az SPD oldaláról is elmozdulást lát a menekültügyi politika tekintetében.

Horst Seehofer Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

Horst Seehofer német belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjújában készülő, 63 intézkedésből álló reformprogramjáról elmondta:

véget vetne annak, hogy mindenkit beengednek az országba,

aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni. Elképzelése szerint a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrségnek meg kell tagadnia a belépést az iratok, úti okmányok nélkül érkező emberektől, és a korábban már elutasított menedékkérőktől is, ha vissza akarnak térni Németországba.