Bűnösnek vallotta magát egy angol neonáci

2018.06.12. 14:36

Bűnösnek vallotta magát kedden Jack Renshaw, a Nemzeti Akció (National Action) nevű brit neonáci szervezet állítólagos tagja abban, hogy machetével készült meggyilkolni Rosie Cooper munkáspárti törvényhozót.

A 23 éves férfi a londoni központi büntetőbíróság előtt vallotta magát bűnösnek terrorista cselekmény előkészítésének vádjában az ellene és öt másik férfi ellen folyó per tárgyalásának elején.

Renshaw és a többi vádlott állítólag mindannyian a betiltott neonáci szervezet tagjai, de ezt tagadják.
Renshaw a gyilkosságot tavaly tervezte végrehajtani, ehhez vásárolta a bozótvágó kést.

Antifasiszták próbálják megakadályozni Liverpoolban a National Action vonulását, 2015 szeptemberébenForrás: CrowdSpark/(c) copyright crowdspark.com/Christopher White

A brit kormány 2016-ban tiltotta be a Nemzeti Akciót, miután nem sokkal az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról szóló referendum előtt a szélsőjobboldali Thomas Mair politikai meggyőződése miatt meggyilkolta Jo Coxot, a brit Munkáspárt parlamenti képviselőjét. A Nemzeti Akció üdvözölte a merényletet és dicsőítette Mairt.

A brit kormány a Nemzeti Akció betiltását egyebek közt azzal indokolta, hogy a szervezet "mérgezően rasszista, antiszemita és homofób".