Donald Trump: Meg fogunk oldani egy nagy problémát

TRUMP, Donald; KIM Dzsong Un
Kim Dzsongun és Donald Trump kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójuk kezdetekor
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök rendkívül bizakodóan nyilatkozott a Kim Dzsongunnal folytatott négyszemközti találkozó után.
Vágólapra másolva!

A nagyjából 40 perces megbeszélés után Donald Trump és Kim Dzsongun a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és nyilatkozott röviden a sajtónak.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök megbeszélést folytat a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy "nagyon jól" sikerült a négyszemközti találkozója Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani "egy nagy problémát, egy nagy dilemmát".

Hírügynökségi gyorselemzések szerint Trump a két tárgyalás közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt.

- fogalmazott Trump, de részleteket nem közölt a tárgyalásról. Az amerikai fél a nukleáris leszerelés témakörét tartja a tárgyalások legfontosabb elemének.

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsongun is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

Egy tolmácsra hivatkozva a helyszínről azt is jelentették, hogy Kim egy tudományos-fantasztikus filmhez hasonlította a csúcstalálkozót.

- mondta az észak-koreai vezető a fordító szerint, egyértelműen arra utalva, hogy néhány hónappal ezelőtt egy ilyen találkozót még senki nem tartott volna megvalósíthatónak.