Börtönbe kerül a spanyol király sógora

Inaki Urdangarin, spanyol királyi család korrupciós botránya, Palma de Mallorcában bírósági tárgyalásra érkezik 2012. február 26-án
Vágólapra másolva!
A spanyol legfelsőbb bíróság öt év tíz hónapos börtönbüntetést szabott ki Inaki Urdangarinra, a spanyol király sógorára közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással üzérkedés miatt. Az ítélet jogerős. 
Vágólapra másolva!

A legfelsőbb bíróság döntésével öt hónappal csökkentette a mallorcai bíróság tavaly februárban hozott ítéletét, felmentve Urdangarint a közokirat-hamisítás vádja alól. A király sógorának több mint 512 ezer euró (164 millió forint) pénzbüntetést is fizetnie kell.

A hét éve húzódó ügyben összesen 17 ember ellen emeltek vádat, és hetet találtak bűnösnek, köztük Diego Torrest és Jaume Matast, a Baleár-szigetek autonóm közösség volt elnökét.

A fellebbviteli eljárást követően most ismét a mallorcai bírósághoz került az ügy,

ott döntenek arról, hogy Urdangarinnak mikor és melyik börtönben kell megkezdenie büntetését.

Az erről szóló határozatot pedig már szerdán közlik is az érintettekkel, akik délelőttre kaptak idézést a személyes megjelenésre Palma városának bíróságára.

Nincs kegyelem, börtönbe kerül a királyrokon Forrás: AFP/Jaime Reina

A király sógora további jogorvoslati lehetőséggel élhet az alkotmánybíróságon, ami akár újabb haladékot jelenthet számára.

Inaki Urdangarin továbbra is szabadlábon van, a svájci Genfben tartózkodik, ahol öt éve él feleségével.

A spanyol királyi ház a jogerős ítélet megismerése után azt közölte, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A sikkasztási botrány 2011-ben robbant ki, amely megtépázta a királyi család hírnevét. Vádlott volt az ügyben az infánsnő is, akit végül felmentettek végül a kétrendbeli adócsalás vádja alól.